Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

AFP: Summitul G20, reuniunea ultimei șanse pentru Obama și Putin pentru un acord cu privire la Siria și Ucraina

1 sep. 2016,, 11:56   Externe
2149 0

Foto: www.agerpres.ro

Summitul G20, care se deschide duminică la Hangzhou, în sud-vestul Chinei, se anunță drept o reuniune a ultimei șanse între președintele american Barack Obama și omologul său Vladimir Putin pentru găsirea unui acord cu privire la Siria și la Ucraina, cu două luni înaintea scrutinului prezidențial din SUA, notează AFP într-un comentariu difuzat joi.


După discuția tete-a-tete neașteptată din noiembrie 2015, purtată în Turcia, care a spart gheața între Washington și Moscova în privința crizei siriene, cei doi lideri au avut dificultăți în a-și apropia pozițiile asupra rezolvării acestui conflict, în pofida eforturilor intense ale șefilor celor două diplomații.

Rusia și SUA, care întreprind separat lovituri aeriene împotriva jihadiștilor în Siria, se află în dezacord profund cu privire la soarta președintelui Bashar al-Assad, Moscova opunîndu-se ferm plecării acestuia de la putere, cerută de Washington.

În pofida 'relației dure și dificile' cu Rusia, SUA încearcă în continuare să coopereze cu Moscova pentru 'a aduce o tranziție politică în Siria' și pentru găsirea unei soluții diplomatice la conflictul care opune Kievul rebelilor proruși în estul Ucrainei, a dat asigurări președintele Obama la începutul lunii august.

'Oficial, între Vladimir Putin și Barack Obama nu este prevăzută nicio întîlnire bilaterală' la summitul din China, a indicat Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului. 'Nu excludem însă ca președinții să găsească timp pentru un contact de lucru în marja summitului, așa cum au mai făcut-o în trecut', a adăugat el.

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie, 'Barack Obama va încerca să rezolve maximum de probleme, spre a lăsa mai puține succesorului său, și anume găsirea unui acord cu privire la Ucraina și la Siria și un compromis cu Rusia', a estimat pentru AFP Alexei Makarkin, vicepreședinte al Centrului rus de tehnologii politice.

În ceea ce-l privește pe Putin, acesta ar putea profita de summitul G20 pentru 'a încerca să obțină de la Barack Obama, aflat într-o poziție mai slabă la final de mandat, ceea ce nu a reușit să obțină de la Washington' în anii din urmă, susține Maria Lipman, analist independent, în timp ce Alexei Makarkin observă că 'timpul rămas este foarte scurt și că există o lipsă catastrofală de încredere între cele două țări'.

'Împreună, Putin și Obama au reușit să evite răul cel mai mare: au împiedicat ca relațiile ruso-americane să degenereze într-un conflict direct', subliniază însă Fiodor Lukianov, președintele Consiliului de politică externă și apărare.

În opinia sa, în condițiile în care candidata democrată Hillary Clinton, care apăra linia dură față de Rusia, este cotată drept favorită la scrutinul din noiembrie, 'va fi mult mai dificil pentru Moscova să găsească un teren de înțelegere cu Washingtonul după plecarea lui Obama'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?