Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 285

Mişcarea „Voievod” va coopera cu biserică în vederea menţinerii valorilor tradiţionale (VIDEO,FOTO)

17 feb. 2016,, 13:30   Societate
3692
Движение «Воевод» будет сотрудничать с церковью в деле сохранения традиционных ценностей (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Menţinerea tradiţionalelor valori naţionale şi necesitatea educaţiei creştine în copilărie au fost subiectele-cheie abordate la masa rotundă „Parteneriatul între biserică şi societatea civilă: Consultare, elaborare şi implementare”, organizată de Mişcarea de Tineret „Voievod”, Fundaţia Ecodava, cu binecuvîntarea Mitropoliei Moldovei. Scopul evenimentului a fost necesitatea menţinerii valorilor familiale creştine şi a patrimoniului naţional, relatează NOI.md.

Mişcarea „Voievod” a organizat o întrevedere a organizaţiilor nonguvernamentale şi de tineret cu liderii religioşi şi a relatat măsurile de opunere valorilor occidentale impuse. Fondatorul Asociaţiei „Pro Ortodoxia”, preotul Ghenadie Valuţa, a comunicat că a apelat la Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, solicitîndu-i crearea unei asociaţii care să protejeze valorile familiale creştine.

„Multe ţări creştine se confruntă cu propaganda homosexualismului şi altor valori străine creștinismului. În Grecia, cea mai importantă ţară ortodoxă, valorile creştine au fost supuse încercărilor din partea valorilor occidentale. Acelaşi lucru se atestă şi în partea grecească a Ciprului şi României. Iar acum şi ţara noastră s-a confruntat cu pericolul dispariției valorilor tradiţionale. În acest context, noi am apelat la Mitropolitul Vladimir şi i-am solicitat binecuvîntarea pentru crearea în cadrul fiecărei biserici a unei asociaţii pentru protecţia familiei tradiţionale. Mitropolitul a fost de acord cu iniţiativa, însă preoţii, deocamdată, nu au comunicat cînd vor fi constituite primele centre sociale pentru protecţia familiei.
Organizatorul mesei rotunde, preşedintele Mişcării „Voievod”, Nicolae Pascaru, califică drept importantă educaţia spirituală, religioasă şi interacţiunea societăţii civile cu biserica. „Există multe fenomene ce influenţează educaţia tineretului. Consider că ar fi un indicator pozitiv faptul ca tinerii cu pregătire fizică bună să aibă parte de educaţie în spirit creştin. Tineretul trebuie să creeze familii sănătoase, de aceea este extrem de important ca acesta să fie aproape de biserica creştină tradiţională. Tineretul trebuie să privească lumea prin prisma educaţiei spirituale”, a specificat Pascaru, care cumulează şi funcţia de președinte al Federaţiei de Luptă Naţională „Voievod”.

Pascaru s-a arătat convins că tînăra generaţie poate fi educată conform valorilor tradiţionale pe calea implicării în diverse proiecte sociale. „Spre exemplu, în ultimele trei luni s-a bucurat de popularitate proiectul ,,Un prînz cald, o vorbă caldă”, în cadrul căruia tineretul, cu suportul Federaţiei „Voievod”, îi ajută pe cei nevoiaşi şi pe cei fără adăpost. În fiecare duminică, noi ne străduim să-i asigurăm cu hrană, să cunoaştem problemele lor şi încercăm să-i ajutăm. Voluntarii noştri participă la această acţiune în comun cu Mitropolia Moldovei. Pe viitor intenţionăm să aprofundăm cooperarea noastră. În cadrul mesei rotunde s-a reuşit, în special, să se corecteze proiectele noastre comune”, a spus Pascaru.


O importanţă majoră în educaţia creştină a tineretului, potrivit lui Pascaru, îi revine mass-mediei. În acest context conducătorul Mişcării de tineret „Voievod” a propus Mitropoliei un set de propuneri privind sporirea numărului de emisiuni cu conţinut creştin. „Am solicitat vlădicăi crearea unei televiziuni creștină (prin eter şi internet), asociată bisericii, care va promova valorile creștine tradiționale şi va informa în permanenţă societatea despre activitatea bisericii, dar şi prin intermediul căreia, cei ce nu au posibilitatea de a frecventa biserica, sa fie mai aproape de aceasta”, a menţionat Pascaru. El a adăugat că Mitropolitul Vladimir a fost informat cu privire la propunerea de a deschide pe lînga fiecare parohie centre de tineret, iar conducerea Bisericii Ortodoxe din Moldova sar putea să propună un plan anual de acțiuni, dedicat tineretului.


Preşedintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava”, Oleg Sclifos, a comparat valorile tradiţionale cu rădăcinile unui arbore, fără ele acesta nu ar supravieţui. „Cum copacul are rădăcini, iar casa – fundament, la fel şi societatea are bază spirituală, care urmează să fie susţinută şi menţinută. Întrevederea care a avut loc astăzi ne-a permis să ne unim eforturile cu biserica şi alte organizaţii non-guvernamentale în vederea menţinerii valorilor creştine tradiţionale în Moldova”, a specificat Sclifos.


0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав