Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Poisic: Afirmațiile lui Osipov sînt greu de interpretat

18 noi. 2015,, 16:30   Parerile expertilor
15938 2
Пойсик: Слова Осипова трактовать трудно
Foto: noi.md
„Afirmațiile lui Osipov despre aceea că Transnistria nu va fi afectată de intrarea în vigoare a acordului de liber schimb cu UE sînt greu de interpretat. Declarația aparține expertului economic Mihail Poisic, care a menționat că economia transnistreană va avea de suferit, informează NOI.md.

Transnistria solicită prelungirea acordului de comerț asimetric cu UE, care expiră la sfîrșitul acestui an. În cazul Republicii Moldova Acordul de liber schimb cu UE este aplicat din septembrie 2014, în timp ce pentru Transnistria aplicarea prevederilor acestui document a fost amînată. În cadrul întrevederii cu reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojević, vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Victor Osipov, a dat asigurărică de la 1 ianuarie 2016 relațiile economice dintre partenerii transnistreni și cei europeni nu vor fi afectate.

Poisic nu a putut spune ce a avut în vedere Osipov. „Tabloul se prezintă astfel: partea transnistreană dorește să beneficieze în continuare de preferințe comerciale care nu sînt prevăzute în noul acord. Între timp, Moldova a anulat o parte din taxele la mărfurile exportate în UE. Vor fi impozitate doar 10% din mărfurile livrate în sattele UE. Însă agenții economici transnistreni nu pot miza pe asemenea facilități, deoarece nu sînt de acord cu condițiile înaintate. De aceea, este greu de spus echivoc ce a avut în vedere Osipov”, a menționat expertul.

Anterior președintele nerecunoscutei RMN, Evgheni Șevciuk, a declarat că Transnistria nu poate adera la Acordul de liber schimb cu condițiile negociate de Chișinău. Încercarea de a impune Tiraspolului unele condiții în acest sens a fost calificată de Șevciuk drept „subminarea sistemului politic și independenței economice a Transnistriei”.

Uniunea Europeană aplică regimul de preferințe comerciale autonome pentru agenții economici din Transnistria din anul 2008.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?