Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Muravschi: Pentru PLDM nu este rezonabil să treacă în opoziție totală (VIDEO)

31 oct. 2015,, 12:00   Politică
21556 6
Foto: noi.md
Fostul vicepremier al Republicii Moldova Alexandru Muravschi a îndemnat partidele să renunțe la supărările personale și să continue vectorul comun de integrare europeană, informează NOI.md. Însă expertul nu riscă să spună care va fi configurația exactă a forțelor politice în Parlament după demiterea Guvernului.

Alexandru Muravschi a calificat situația politică din Moldoca ca „nici pe departe plăcută”. „Situația creată denotă că originiile crizei din Moldova se află în interiorul țării și sînt provocate de starea de conflict dintre partenerii de coaliție care nicicum nu poate fi depășită”, a declarat Alexandru Muravschi pentru NOI.md. Fostul vicepremier și-a exprimat speranța că va avea loc o resetare care va permite de ajuns la un compromis între forțele politice. „Vom putea vorbi despre formarea noului guvern atunci cînd supărările personale vor trece pe planul doi”, consideră expertul.

Alexandru Muravschi a presupus două variante de crearea a coaliției de guvernare. În opinia interlocutorului, din punctul de vedere al perspectivei de dezvoltare, cea mai bună varianta este crearea coaliției în aceeași componență cu atragerea „grupului Leancă”. În acest caz s-ar păstra și opoziția clasică constituită din forțele de stînga.

„Lupta ar continua, însă ar apărea un guvern cu o majoritate mai durabilă. Însă prezența unui asemenea guvern încă nu înseamnă că nivelul și frecvența contradicțiilor în interiorul coaliției va scădea. Ele se pot numai intensifica odată cu apropierea campaniei electorale”, a declarat Muravschi.

Potrivit expertului, este posibilă și varianta cînd noul guvern va fi votat prin înțelegere de parlamentarii PDM, PCRM și „grupul Leancă”. „În acest caz comuniștii pot declara că ei vor vota noul guvern pentru a nu aprofunda criza din țară. Însă este greu de spus care variantă este mai probabilă”, consideră fostul vicepremier.

Alexandru Muravschi nu a exclus nici participarea PLDM-ului în formarea noului guvern. „Da, liberal-democrații sînt puși într-o situație foarte complicată. Ambii lideri ai partidului de facto sînt înlăturați de la conducere. Însă pentru liberal-democrați nu este rezonabil să treacă în opoziție totală, pentru că o asemenea opoziție va avea un caracter personal, nu ideologic.

Cea mai rațională variantă pentru ei ar fi să fie parte a noului guvern, să uite supărările și împreună cu partenerii de coaliție să continue calea spre integrarea europeană”, a conchis Alexandru Muravschi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?