Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Presa: Rusia suferă pierderi URIAȘE în Siria

28 oct. 2015,, 15:35   Externe
6710 6

Foto: nr2.ru

Zi și noapte, de la baza militară din Latakia decoleaza bombardierele ruse, scrie ziarul german Die Welt. Din momentul in care Rusia a intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad, a atacat mai mult de 800 de obiective. Operatiunea a costat deja Kremlinul aproximativ 100 de milioane de euro, estimeaza ziarul.

Moscova spera sa termine cu opozitia lui Assad cat mai repede posibil, dar a calculat greșit: de la începutul intervenției militare a Rusiei au trecut aproape patru săptămîni și succesul Kremlinului este foarte modest. În afara de asta, succesul a fost obtinut cu pretul unor pierderi grele – „50 de centimetri de teritoriu, castigat cu pretul a 24 de tancuri și 250 de soldați”, spune autorul.

Potrivit publicației, lipsa unui progres semnificativ a generat nerăbdare la Kremlin, cauzînd rechemarea forțele speciale ruse din Ucraina cu trimiterea lor în Siria. Acum, aceste trupe de elită, comparabile cu legendele unitati Delta din SUA, ar trebui să rezolve totul la fata locului.

Soldații din armata siriană au salutat cu entuziasm participarea militarilor rusi, dar, în ciuda sprijinului aerian masiv, ofensiva armatei lui Bashar Assad are loc cu mare dificultate, subliniază Die Welt. Principala piedica au reprezentat-o sistemele anti-tanc americane, cu ajutorul carora opoziția armata a distrus mai mult de 60 tancuri și alte vehicule blindate ale armatei siriene. omuleti verzi

Potrivit ziarului german, înainte, sistemul de apărare anti-tanc era livrat de SUA în cantități mici și numai după o verificare îndelunga a rebelilor. Exista teama ca aceste arme puternice ar putea incapea pe mîinile islamiștilor radicali. Odata cu intervenția Rusiei, aceste măsuri de precauție par să fi dispărut” – scrie ziarul.

Totodată, Moscova nu crede că eșecul ofensivei fortelor lui Assad este cauzat de utilizarea armelor americane. Rusia acuză armata siriană de incompetența. După trei săptămîni de bombardamente intensive trebuia sa inceapa ofensiva terestra rapida. Dar pentru a asigura succesul ofensivei, aviatia rusa trebuia sa fi nimicit tintele care trebuie. Insa acest lucru nu s-a intamplat. Comandantul unei grupari rebele din opoziția siriană recunoaste ca „nu are nicio idee dupa ce se ghideaza Rusia in bombardamentele aeriene, de cea este lovita acea sau acea cladire, dintre care majoritatea sînt goale sau populate de civili”.

Între timp, se presupune că serviciile militare și de securitate ruse și siriene trebuie să coopereze bine. „Este evident ca sirienii furnizeaza informaţii incomplete, incorecte sau depășite. Pentru ca, altfel, loviturile aeriene ruse ar fi avut un efect mult mai mare „, – spune autorul.

razboi_siriaAcum, aceasta breşă ar trebui să fie umpluta de unitatile speciale ruse aduse din Ucraina – scrie Die Welt – aşa-zişii omuleti verzi, militari fără însemne.

Acum ei sînt în Siria şi vor însoți armata siriană în prima linie. Cu toate acestea, ei nu sînt acolo pentru a lupta, subliniază publicația. Omuletii verzi vor fi implicați în detectarea țintelor inamice și transmiterea coordonatelor catre aviatie pentru lovituri aeriene.

Acest lucru crește riscul ca soldații ruși sa fie uciși, dar Kremlinul nu este deosebit de preocupat de această problemă – principalul lucru este ca eficiența bombardamentelor sa creasca, element esential si urgent pentru crearea conditiilor unei ofensive la sol a armatei siriene.

Rusia trebuie să reactioneze rapid, în caz contrar campania sa militara din Siria se va încheia dezastruos înainte să înceapă. Apoi, Putin va trebui sa renunte la pretențiile sale la rolul de lider în Siria și în întregul Orient Mijlociu, urmand sa fie un alt jucator, printre multi altii in regiune.

Nu se poate pune baza pe partenerul sirian al Rusiei: armata lui Assad a demonstrat deja incapacitatea de lupta sub Alep. În ultimii ani, au fost nenumărate incercarile trupelor regimului lui Bashad sa sparga linia frontului in zona Alep și sa taie astfel ultimul drum spre acest oras din Turcia. Acum, Rusia spera ca „folosind forța armata iraniană și bombele rusesti, planul sa-i reuseasca”, încheie Die Welt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?