X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Analiză: Alegeri locale în Ucraina, cu valoare de test pentru Poroşenko

23 oct. 2015,, 17:15   Externe
6640 9

Foto: ruvr.ru

Preşedintele Petro Poroşenko se confruntă cu un test în privinţa măsurilor de austeritate nepopulare pe care le-a impus, în cadrul alegerilor locale de duminică, comentează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

Scrutinul, la care nu participă şi regiunile separatiste proruse din estul ţării, urmează să aibă loc într-o perioadă de acalmie în confruntările armate dintre forţele guvernamentale şi cele ale rebelilor, dar pe fondul unei recesiuni devastatoare - ce afectează întreaga Ucraină - care a devenit a doua cea mai săracă ţară din Europa.

Douăzeci de luni au trecut de cînd fosta republică sovietică l-a îndepărtat de la putere pe fostul lider susţinut de Kremlin Viktor Ianukovici şi s-a reorientat către Occident.

Însă anexarea Crimeei de către Moscova şi rebeliunea sprijinită de ruşi care i-a urmat au lăsat Ucraina fără principalele centre industriale şi fără bazele strategice navale, paralizîndu-i economia.

În urma acestor evenimente, popularitatea Guvernului Poroşenko a scăzut atît de puternic, încît rata susţinerii premierului Arseni Iaţeniuk tinde către zero.

Frustrarea publicului faţă de refuzul Occidentului de a înarma Ucraina şi acordarea numai a aunor ajutoare financiare - în schimbul unor măsuri de austeritate extrem de dure - au sporit şansele extremei drepte, iar grupările proruse cîştigă tot mai mult teren, potrivit unor analişti.

Un asemenea rezultat ar putea conduce la destrămarea slabei coaliţii a lui Poroşenko, ceea ce i-ar pune în pericol planurile în vederea unei apropieri şi mai importante de Occident, consideră analiştii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?