X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

UE și OCDE desfăşoară în Moldova proiectul SIGMA de evaluare a autorităţilor publice

23 sep. 2015,, 17:15   Politică
35802 4
ЕС и OECD проводят в Молдове проект SIGMA по оценке публичной власти
Foto: gov.md
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) realizează în Moldova proiectul SIGMA pentru monitorizarea şi evaluarea acţiunilor autorităţilor publice.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că "proiectul SIGMA este important pentru Moldova, deoarece va permite monitorizarea autorităţilor şi realizarea reformelor conform cerinţelor UE, precum şi înlăturarea elementelor de corupţie".

Potrivit lui, "activitatea autorităţilor va fi monitorizată pînă în primăvara anului 2016".

"Modernizarea ţării este imposibilă fără dezvoltarea autorităţilor publice, iar acest lucru este prevăzut în Acordul de asociere cu UE. Guvernul a creat Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice. Prima şedinţă a Consiliului va avea loc în curînd şi se vor discuta reformele planificate, precum şi strategia pentru 2017-2020. De aceea realizarea proiectului SIGMA este foarte importantă, iar concluziile şi recomandările experţilor vor îmbunătăţi activitatea instituţiilor statului", a menţionat Streleţ.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că "proiectul SIGMA va permite compararea rezultatelor Moldovei cu rezultatele altor ţări, precum şi va evidenţia punctele slabe şi forte ale autorităţilor locale".

„Este necesar de înţeles că toate reformele din Moldova sînt realizate nu pentru UE, ci pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor, a subliniat oficialul.

El a menţionat că "UE întotdeauna sprijină Moldova în procesul de realizare a reformelor şi proiectelor similare, dar un rol important are şi ceea ce se întîmplă după conferinţele de presă şi prezentările oficiale".

Coordonatorul proiectului SIGMA, Karen Hill, a opinat că "evaluarea administraţiei publice în cadrul proiectului va permite Moldovei să înţeleagă în ce situaţie se află şi care momente trebuie corectate". Ea a adăugat că proiectul prevede 19 cerinţe ce trebuie discutate, iar ulterior se va selecta ce poate fi realizat acum, pentru ce este nevoie de mai mult timp.

"După finalizarea proiectului vor fi prezentate concluzii şi recomandări, pe care Moldova va trebui să le îndeplinească pentru realizarea cu succes a reformelor", a spus expertul.

Proiectul se va finaliza în martie 2016. Toate instituţiile locale şi de stat vor primi chestionare cu scopul de a acumula informaţie detaliată, rapoarte şi date. De asemenea, Moldova va fi vizitată de şase grupuri de experţi care se vor întruni cu conducerea ministerelor, reprezentanţii societăţii civile, diferite organizaţii neguvernamentale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?