Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Bloomberg a aflat ce vrea sa faca Putin in Donbas

19 sep. 2015,, 20:30   Externe
7175 2

Foto: antena3.ro

Presedintele Vladimir Putin nu vrea sa riste o agravare a crizei din relatiile tarii sale cu Statele Unite si UE din cauza situatiei din Ucraina. El prefera sa inghete conflicul din Donbas, transformand estul Ucrainei intr-o a doua Transnistrie, sustine agentia Bloomberg.

"Incet dar sigur, lucrurile evolueaza spre o localizare teritoriale a conflictului armat", scrie Bloomberg citand o afirmatie facuta in acest sens de Aleksandr Hodakovski, asa numitul "secretar al Consiliului national de securitate al autoproclamatei republici Donetsk. El a recunoscut ca se merge pe formarea unei noi Transnistrii.

Hodakovski si alti lideri ai separatistilor spun ca binefacatorii lor de la Kremlin trimit semnale foarte clare, dand de inteles ca nu vor ca acest conflict sa se reaprinda. Oricum, nu acum. Pentru asta nu e nevoie decat de promovarea in asa numitele guverne ale republicilor de carton a unor functionari bine pregatiti, capabili sa intretina un dialog cat de cat civilizat cu autoritatile de la Kiev.

Surse apropiate liderului de la Kremlin sustin ca Moscova incearca sa inghete situatia din Donbas, evitand orice escaladare, mai ales ca finalul conflictului nu este, nici acum, foarte limpede. Dupa toate probabilitatile, Rusia incearca, astfel, daca nu sa scape definitiv, macar sa reduca din povara sanctiunilor occidentale.

Dar, o astfel de decizie a Kremlinului ii lasa pe separatisti in aer, practic. Donbas este rupt de restul Ucrainei din punctul de vedere al comunicatiilor, regiunea nedispunand de resurse suficiente pentru a asigura hrana populatiei. In plus, nu se stie daca Rusia va continua sa trimita convoaie umanitare dupa ce va demara campania din Siria.

SUA si UE nu stiu cum sa reactioneze la atitudinea Rusiei, care este, dupa cum insusi Occidentul recunoaste, chiar daca nu oficial, rezultatul sanctiunilor impuse Moscovei. Pe de alta parte, nu se poate vorbi despre o victorie deplina: Putin este inca la putere. "Pentru liderul de la Kremlin este vital sa iasa din situatia creata cu pierderi minime", a afirmat Aleksei Chesnakov, fost functionar al Kremlinului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?