Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

SUA ar dori să vadă Rusia "angajată" constructiv contra Statului Islamic în Siria

16 sep. 2015,, 16:00   Externe
3702 0

Foto: ruvr.ru

Casa Alba a declarat marți că Statele Unite ar dori să vadă Rusia mai degrabă "angajată" constructiv cu coaliția internațională ce luptă contra militanților Statului Islamic în Siria și nu să-și construiască acolo propria prezență militară, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat că președintele Barack Obama nu a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin despre acest subiect dar că va încerca să facă acest lucru, atunci cînd președintele "stabilește că ar promova interesele noastre".

Cele două țări au comunicat frecvent. Secretarul de stat John Kerry a vorbit cu ministrul de externe Serghei Lavrov la telefon marți, a anunțat Departamentul de Stat, referindu-se la a treia convorbire de la 5 septembrie.

Ministerul rus de Externe a declarat că Lavrov a subliniat necesitatea de a crea un front unit pentru a lupta contra grupurilor teroriste în Siria.

Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea prezenței militare ruse în Siria, afirmînd că ea pare să vizeze întărirea guvernului președintelui Bashar al-Assad, un vechi aliat al Rusiei, mai degrabă decît să caute o tranziție către o nouă conducere politică, amintește Reuters.

"Ceea ce am dori să vedem de la ruși este un angajament mai constructiv cu coaliția de 60 de membri, condusă de Statele Unite și axată pe degradarea și în cele din urmă distrugerea ISIL", a declarat Earnest într-un briefing, folosind un acronim pentru gruparea Statul Islamic.

Tensiunile dintre Washington și Moscova, care persistă după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, se amplifică pe tema prezenței militare ruse în Siria.

Directorul CIA, John Brennan, a declarat jurnaliștilor la Austin, Texas, că există un "dezacord fundamental" între Washington și Moscova asupra rolului lui Assad ce face din Siria un magnet pentru combatanți străini și grupuri militante.

Rusia a poziționat șapte tancuri T-90 plus artilerie pe un aerodrom din apropiere de fieful lui Assad Latakia. În jur de 200 de soldați din infanteria navală au fost trimiși la aerodrom, împreună cu unități de locuit temporare, o stație portabilă de control al traficului aerian și componente ale unui sistem de apărare aeriană, mai amintește Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?