Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Casele de schimb valutar înșeală clienții cu consimțămîntul tacit al BNM

19 aug. 2015,, 08:07   Economie
8172 7
Foto: noi.md
Au devenit tot mai frecvente cazurile de înșelăciune subtilă a clienților la casele de schimb valutar, cu aplicarea pe ascuns a unui curs valutar fraudulos. Astfel, dacă anterior casele mizau pe neatenția cetățenilor noștri și agitație, și afișau zeroul de după virgulă în cursul de schimb al dolarului sau monedei euro chiar pe panoul atîrnat în fața casei de schimb, atunci acum pe panou este afișat cursul normal, iar casa schimbă banii la un curs „fraudulos”, indicat pe o foaie cu un curs de schimb total diferit, scris cu caractere mici, atîrnată chiar la ghișeu, relatează NOI.md.

Un astfel de caz a avut loc astăzi în centrului Chișinăului, pe adresa bul. Ștefan cel Mare 62, la casa de schimb a SRL „Maltocor”. Cursul monedei euro afișat pe tabloul luminat a fost de 20,95 lei, iar la ghișeu scria cu caractere mici – 20,095. Jurnalista a observat acest lucru doar după ce a dat la schimb bancnota de 100 de euro. Încercarea de a restabili dreptatea nu a avut succes. Paza i-a dat doamnei de înțeles că vinovat se face anume clientul și nu casa de schimb valutar, îndemnînd-o să plece cu binișorul, fapt descris de ea pe rețelele de socializare.

Încercarea de a găsi dreptatea la Banca Națională a Moldovei nu a dat nimic. Specialiștii care recepționează la telefon apelurile referitor la instituțiile de schimb valutar au menționat că situația nu mai poate fi schimbată dacă casa de schimb valutar a emis bonul de casă și cetățenii ar trebui să fie mai atenți la citirea cursului valutar, deși recunosc că potrivit legislației cursul de schimb indicat pe panou și la ghișeu trebuie să coincidă. Reprezentanții Băncii Naționale consideră că angajații casei de schimb puteau să uite să schimbe cursul de pe panou, îndemnînd clienții să fie mai vigilenți. Eu au recomandat persoanei afectate să depună la BNM o plîngere pe casa de schimb valutar în cauză, pe care Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei o va examina și va sancționa casa de schimb valutar n cazul confirmării încălcărilor.

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei nu au putut să prezinte statistica ce ține de numărul de apeluri la BNM în cazul unor astfel de înșelăciuni efectuate la schimbul de valute în casele de schimb valutar, menționînd că aceste cazuri nu sînt frecvente. Totodată, ei susțin că deseori la BNM apelează cetățenii neatenți care nu au observat cursul de schimb nefavorabil și au efectuat schimbul, iar ulterior doresc să-și recupereze banii pentru o operațiune mai avantajoasă.

Totodată, mulți cetățeni susțin că la Chișinău există un șir de case de schimb valutar care de mai mulți ani efectuează schimbul la un curs „fraudulos” potrivit schemei indicate mai sus, și Banca Națională pretinde că nu observă acest lucru.

De menționat că la soluționarea numeroaselor probleme în astfel de cazuri ar putea contribui adoptarea modificărilor la Legea privind reglementarea valutară, potrivit cărora clientul ar putea anula operațiunea de schimb timp de 30 de minute după efectuarea ei. Aceste modificări au fost elaborate de Banca Națională a Moldovei pentru sporirea protecției drepturilor consumatorilor și stipulează dreptul clientului unei case de schimb valutar de a solicita anularea operațiunii valutare după finalizarea acesteia, precum și timp de 30 de minute după efectuarea ei. Totodată, modificările și completările în cauză au fost doar prezentate pentru consultări publice la finele anului 2013. Însă Guvernul și Parlamentul pînă acum nu le-au examinat și aprobat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?