X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova a extins semnificativ geografia exportului de mere

15 aug. 2015,, 12:00   Economie
4761 4

Foto: noi.md

În condiţiile embargoului impus de Rusia, producătorii de mere din Moldova şi Polonia au reuşit să se orienteze destul de repede, în ciuda faptului că, pînă la introducerea interdicţiilor, anume Federaţia Rusă era piaţa principală de desfacere pentru merele moldoveneşti şi poloneze peste hotare. În situaţia care s-a creat, producătorii de mere din Moldova şi Polonia au reuşit nu doar să-şi crească substanţial prezenţa pe alte pieţe externe, dar şi să extindă semnificativ geografia exporturilor.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de conducătorul proiectului „APK-Inform: legume şi fructe”, Tatiana Ghetman, în cadrul celei de a V-a Conferinţe Internaţionale „Afacerile cu mere din Ucraina - 2015”, informează NOI.md. Potrivit expertei, geografia de livrare a merelor moldoveneşti s-a extins din contul Turciei, Georgiei, Egiptului şi al ţărilor din Orientul Mijlociu, în timp ce volumul de vînzări estimat în Rusia a scăzut cu 40%. În sezonul trecut, exportul de mere din Polonia în Germania a crescut de 2,5 ori, în timp ce livrările de mere poloneze pe piaţa rusă au scăzut cu 35%.

Tatiana Ghetman a menţionat că sezonul de mere 2014-2015 a fost marcat de un şir de particularităţi fără precedent, principala dintre care e introducerea de către Rusia a interdicţiei la importul merelor din UE, Moldova şi Ucraina, acestea servind drept o bună lecţie pentru pomicultorii ţărilor menţionate, dar care nu a fost de învăţătură pentru fermierii ucraieni. Potrivit expertei, cota Rusiei din volumul total al exportului de mere ucrainene a constituit 98%, iar după introducerea embargoului, produsele ucrainene erau livrate în FR prin Crimeea. Respectiv, în cazul blocării livrărilor prin peninsula Crimeea, producătorii de mere ucraineni ar putea ajunge într-o situaţie foarte deplorabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?