X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Agricultorii consideră că decizia luată de „Rosselhoznadzor” are o componentă politică

7 aug. 2015,, 14:30   Business
3592 4
Аграрии увидели политику в решении «Россельхознадзора»
Foto: noi.md
Coordonatorii uniunilor obşteşti ale agricultorilor moldoveni menţionează o componentă politică evidentă în decizia serviciului rus „Rosselhoznadzor” privind reluarea exportului de fructe în Federația Rusă din 7 august pentru 17 întreprinderi agricole moldoveneşti.

Preşedintele Asociației Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, solicitat de "Infotag", a amintit că aceasta este deja a treia "deschidere a exportului în Federația Rusă" de la începutul anului.

"Prima a fost în februarie, apoi la sfîrşitul primăverii permisiune au primit 10 agenţi economici din regiunea transnistreană a Moldovei. Acum 17 companii din Găgăuzia. Curios este că toate întreprinderile care au obţinut permisiune pe piaţa Rusiei au avut peripeţii. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi-a rezervat dreptul de a interpreta ordinele serviciului „Rosselhoznadzor”. Funcţionarii agenţiei interpretează aceste decizii în asemenea mod că cei cărora anterior li s-a permis să exporte, odată cu apariţia listelor noi au pierdut acest drept. Li se refuză eliberarea certificatelor de export, făcînd aluzie că "problema se poate rezolva altfel", adică cer mită. Oare acesta este un business sănătos? Şi ce va fi acum cu cei care anterior au avut acces pe piaţa rusească?", se întreabă Slusari, menţionînd că ANSA nu se subordonează Ministerului Agriculturii şi acţionează independent.

El se întreabă ce vor livra aceste 17 întreprinderi din sudul Moldovei.

"Piersicii se alterează repede, sînt interziși în FR. Caise în anul curent nu sînt. Vişinele şi cireşele deja s-au terminat, iar mere la sud nu cresc. Rămîn doar prunele... Toate cele 17 întreprinderi vor livra doar prune? Nu-mi este clar ce fel de pomuşoare şi fructe vor exporta aceste companii", a menţionat preşedintele UniAgroProtect.

Directorul executiv al asociaţiei „MoldovaFruct”, Iurie Fala, a spus că în decizia serviciului sanitar al Federației Ruse "a fost amestecat un cocteil de motive".

"Există, desigur, şi un gram de politică. Dar amintesc că este vorba despre continuarea experimentului de admitere pe piaţa rusească a întreprinderilor moldoveneşti. Deschiderea pieţei întotdeauna este un fapt benefic, dar, din păcate, doar Rusia aplică asemenea metodă selectivă de admitere. Noi, cu regret, nu purtăm negocieri cu „Rosselhoznadzor” şi nu ştim ce criterii au stat la baza alegerii acestor 17 întreprinderi. Deşi avem în asociaţie 150 de membri, ea dispune de un laborator al calităţii, avem capacităţi de păstrare – putem depozita pînă la 75 de mii de tone din producţia recoltată, adică avem ce propune. Mie personal nu îmi este cunoscută nicio întreprindere din cele enumerate, la fel ca şi volumul şi tipul producţiei lor", a comunicat Fala.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?