X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Viceguvernatorul BNM, ministrul Finanţelor şi preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, audiaţi în cazul Băncii de Economii

15 iul. 2015,, 09:15   Politică
4008 3

Foto: jurnal.md

Viceguvernatorul Băncii Naţionale, Ion Sturzu, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu şi preşedintele Comisiei de anchetă privind situaţia din sistemul financiar-bancar, Marcel Răducan, au fost citaţi de către procurorii anticorupţie în cadrul investigaţiei privind Banca de Economii.

Demnitarii au fost audiaţi în privinţa circumstanţelor legate de fraudele din sectorul bancar, precum şi despre măsurile întreprinse pentru asigurarea securităţii în sistemul financiar.

Anterior, în cadrul aceluiaşi dosar, au fost citaţi şi actualul ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, deputatul Oleg Reidman, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa, ex-preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă, precum şi fostul şef al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare Artur Gherman.

Totodată, vinerea trecută directorul adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice şi fostul viceministru al Economiei au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi în dosarul BEM. Aceştia sînt suspectaţi de neglijenţă în serviciu, exprimată prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor pe parcursul perioadei iulie-august 2013, care a generat pierderea pachetului majoritar de acţiuni al statului în Banca de Economii.

Recent, procurorii au dispus ridicarea unui şir de documente şi acte de la sediile Parlamentului, Cancelariei de Stat a Guvernului, Băncii Naţionale, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Agenţiei Proprietăţii Publice, Ministerului Finanţelor, precum şi de la Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară.

La sfîrşitul lunii mai, procurorul general a anunţat, cu mare fast, despre investigaţiile pornite în cazul delapidărilor de la Banca de Economii şi că PG demarează percheziţii şi audieri. Acţiunile PG au fost calificate de liderii de opinie şi chiar de unii demnitari drept circ, iar procurorul general, Corneliu Gurin, a fost acuzat că reprezintă interesele oligarhilor şi că nu intervenit pentru a opri jaful de la Banca de Economii, în contextul în care Procuratura Generală a revenit PD în urma partajării politice. Totodată, investigaţiile anunţate de PG au fost calificate drept un „avertisment pentru Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Filat să ascundă urmele”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?