X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Cînd începe revizuirea cauzei penale pentru fostul șef de la Banca de Economii

20 mai. 09:51   Politică
2190 0

Judecătoria Chișinău a început procesul de revizuire a cauzei penale în care fostul șef de la Banca de Economii, Viorel Țopa, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidarea averii străine.

Depusă pe 3 mai curent, cererea repetată a fost repartizată judecătoarei Elena Costiuc, de la sediul Buiucani, iar prima ședință de examinare este planificată pentru luna iulie. Totul, după ce, în 2021, magistrata Lilia Lupaşcu a refuzat să dea curs cererii, chiar dacă procurorii au renunţat la învinuire şi au solicitat încetarea procesului penal, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

În martie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunța că a inițiat procedura de revizuire a cauzei penale în care Viorel Țopa a fost condamnat pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari.

Acțiunea a fost dispusă în baza cererii avocatului lui Viorel Țopa, depusă la 5 octombrie 2020. Totodată, oamenii legii menționat că decizia a fost luată și în urma unor investigații suplimentare.

„După efectuarea unui șir de acțiuni de urmărire penală, la 10 martie curent, procurorul a înaintat toate materialele, împreună cu concluziile sale, în instanța de judecată. Conform procedurii, instanța de judecată urmează să verifice dacă sînt întrunite cerințele legale pentru declanșarea procedurii de revizuire, precum și să facă o reevaluare a probatoriului, de această dată ținînd cont și de noile probe acumulate în exercitarea căii extraordinare de atac”, explicau procurorii.


În luna iunie a aceluiași an, Judecătoria Chişinău a refuzat să dea curs procedurii de revizuire. Decizia a fost luată de magistrata Lilia Lupaşcu, în pofida faptului că procurorii au renunţat la învinuire şi au solicitat încetarea procesului penal.

Avocatul Dumitru Pavel a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că PCCOCS a decis să iniţieze procedura de revizuire a dosarului intentat pe numele clientului său după ce în arhive a fost descoperită o ordonanţă din 2001 a procurorului general prin care se renunţa la dosarul penal pe motivul lipsei componenţei de infracţiune.

„Nu cunosc cum şi-a motivat decizia Lilia Lupaşcu. Iniţial, mi s-a părut suspect că este aceaşi magistrată care examinează şi revizuirea dosarului Platon. Dar nu putem să ne împotrivim repartizării aleatorii a dosarelor. Şi am avut încredere că justiţia a început să se schimbe, dar se vede că nu este aşa. Noi vom contesta decizia respectivă în instanţa ierarhic superioară”, a declarat atunci apărătorul.

Urmărirea penală în privința lui Viorel Țopa a fost pornită în anul 2010 pentru fapte comise în perioada anilor 2000-2001, pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare prin sentința din 13 ianuarie 2012. Omul de afaceri a fost găsit vinovat că, în decembrie 2000, pe cînd era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400.000 de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

În mai 2020, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibilă o altă cererea de revizuire, într-un dosar în care Țopa a fost condamnat la ani grei de închisoare. Recursul în anulare a fost depus de avocații omului de afaceri în august 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și plecarea din țară a lui Vladimir Plahotniuc.

Frații Viorel și Victor Țopa se află în Germania, iar statul german a refuzat extrădarea lor. Cei doi pledează în continuare nevinovați și susțin că dosarele le-au fost fabricate.

3
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?