Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Șelari: Moldova are restanțe la angajamentele față de OMC

11 iul. 2015,, 13:00   Politică
3123 1

Foto: noi.md

Raportul „vioi” despre realizările obținute în implementarea Acordului de liber schimb dintre Moldova și UE, prezentat de ministrul interimar al Economiei, Stephane Bride, ne-a făcut să mai vedem o dată acest document. Astfel, s-a dovedit că documentul conține și unele promisiuni și angajamente asumate de Moldova anterior, informează NOI.md.

Directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari, a amintit că cea mai mare parte a timpului între Moldova și UE a existat regimul de preferințe comerciale autonome. Însă atunci cînd se vorbește despre succesele obținute în realizarea Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) dintre Moldova și UE, noi nu acordăm acestui fapt nicio atenție. De facto, în calitate de realizări nouă ni se prezintă ceea ce am avut și pînă acum. În opinia Galinei Șelari, anul după semnarea DCFTA a trecut în van, pentru că nu s-a făcut nimic.

„Capitolul cinci al Acordului, care este dedicat comerțului, conține o listă întreagă de trimiteri la Acordul dintre Moldova și Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Adică DCFTA conține angajamentele noastre față de OMC, pe care noi nu le-am realizat timp de 14 ani – din anul 2001. Aceasta înseamnă că la datoria acumulată în cei 14 ani noi am adăugat și alte angajamente”, a menționat experta.

„Avînd în vedere că Acordul de asociere (Acordul de liber schimb este parte a acestui document) a fost semnat și ratificat de Moldova și majoritatea țărilor UE, este inutil de vorbit despre aceea, dacă acest document cadru este bun sau rău, pur și simplu el trebuie implementat. Numai că la acest capitol avem probleme”, consideră directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme.

„În ultimul raport privind competitivitatea globală se menționează că la noi businessul se confruntă cu două probleme (din această cauză el nu investește): corupția și guvernarea necalitativă. Sincer vorbind, mă cam sperie faptul că noi nu am făcut nimic privind Acordul de liber schimb. Cum este posibil să nu faci nimic și să minți despre realizări la nivel macroeconomic? Consider că este vorba sau de iresponsabilitate, sau dl Bride nu intenționează să activeze și în următorul guvern”, a punctat Galina Șelari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?