Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Agricultorii: Am fost înșelați

6 iul. 2015,, 14:15   Economie
3322 2
Аграрии: Мы были жестко обмануты
Foto: vedomosti.md
Elaborarea modificărilor legislative pentru susținerea agriculturii încă nu a fost finalizată. În pofida promisiunii președintelui Parlamentului, Andrian Candu, că miercuri, 8 ulie, proiectele noilor legi menite să susțină agricultura vor fi puse pe mesele deputaților, membrii Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Moldovei a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor nu pot ajunge la un consens, relatează NOI.md. Agricultorii susțin că comunică cu funcționarii „în limbi diferite”.

Următoarea ședință a Comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor iarăși reexaminează chestiunile în care, după cum considerau fermierii, s-a ajuns la înțelegere. Mai întîi de toate, aceasta este impozitarea. Șeful Ministerului Finanțelor, Anatol Arapu, susține că solicitarea agricultorilor privind revenirea la cota de 8 la sută a TVA pentru producătorii agricoli și anularea TVA pentru ramura zootehnică este imposibil de realizat.

Revenirea la cota de 8 la sută a TVA pentru producătorii agricoli, în opinia lui Anatol Arapu, este posibilă doar pentru agricultură, pentru care urmează să se stabilească toate procedurile corespunzătoare. Iar cota de 0 la sută pentru sectorul zootehnic Arapu o consideră în general irealizabilă, deoarece intră în conflict cu aceeași cotă de 8 la sută pentru produsele vegetale.

„Declarațiile fiscale sînt elaborate pentru persoanele juridice, și nu pentru genurile de mărfuri, a explicat Anatol Arapu. TVA nu este un instrument al politicii comerciale, este o axiomă și noi, în orice caz, trebuie să executăm obligațiile internaționale”, și-a explicat poziția ministrul Finanțelor. În afară de aceasta, Anatol Arapu a calificat drept nonsens orice plan de afaceri bazat pe scutirea de impozite sau reducerea cotelor de impozitare. Ministrul a propus să se identifice o soluție reciproc acceptabilă în modificarea taxelor vamale, ceea ce necesită consultări suplimentare.

La rîndul său, reprezentanții fermierilor consideră că ei discută cu structurile de stat „în limbi diferite” și că ei cer doar ceea ce în situația creată este vital pentru salvarea ramurii. „Am fost înșelați de Ministerul Agriculturii în anul 2013, au menționat reprezentanții sectorului zootehnic. Atunci ni s-a spus că taxele de import pentru produsele animaliere vor fi anulate în ultimul rînd. Însă, începînd cu acest an, toate taxele au fost anulate și produsele străine au intrat în țară. Noi nu putem timp de un an să stabilim concurență eficientă cu producătorii străini. Întrebarea este următoarea: sau vor fi introduse mecanisme de protecție a producătorului local, sau Moldova va deveni un stat unic care nu-i protejează pe propriii producători”.

Zootehnicienii sînt convinși că, dacă situația va rămîne neschimbată sau chiar dacă cota TVA pentru produsele de origine animală va fi stabilită la nivelul de 8 la sută, piața produselor de carne și lactate va fi pierdută pentru producătorul național. Potrivit informației liderilor agricultorilor, în acest an cîțiva producători mari din ramura zootehnică prevăd să-și încheie activitatea. Numărul exact al gospodăriilor care vor fi nevoite să se închidă nu poate fi prevăzut, dar deja acum este clar că mii de oameni vor rămîne fără loc de muncă”, susțin agricultorii.

Discuțiile pe marginea întregului spectru de chestiuni asupra cărora muncește Comisia specială pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor au fost amînate pentru 8 iulie. La propunerea spicherului Parlamentului, Andrian Candu, la această ședință vor fi invitați reprezentanții Ministerului Economiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?