Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Care sînt aspectele pozitive ale embargoului la mere

22 iun. 2015,, 13:45   Economie
3140 2
В чем положительные стороны эмбарго для яблочного сектора?
Foto: focus.tv
Ramura producției de mere din Republica Moldova a început să se dezvolte mai activ în condițiile embargoului rusesc. De această părere este directorul executiv al asociației „Moldova-Fruct”, Iurie Fală, care a declarat pentru proiectul „APK-Inform: ovoșci & fruktî” că embargoul impus de Rusia la merele moldovenești are aspecte pozitive pentru această ramură, notează NOI.md.

„Rusia a fost principala destinație de export a merelor moldovenești cu o cotă de 80% din exportul total de mere din Moldova. Indiscutabil, pierderea pieței ruse a fost un adevărat șoc pentru fermierii moldoveni. Totodată, embargoul a făcut ca fermierii să se gîndească la diversificarea piețelor de desfacere”, a menționat Fală.

Potrivit expertului, în prezent, producătorii de mere din Moldova consideră că cea mai de perspectivă piață este cea din CSI, dar un interes sporit pentru merele moldovenești în acest sezon au manifestat și companiile din UE. „În acest sezon Moldova și-a extins considerabil aria de export a merelor. Am reușit să accedem pe piețe noi – Bangladesh și Egipt. Totodată, Moldova a sporit considerabil exportul de mere pe piețele tradiționale: Belarus, Ucraina, Kazahstan, Georgia și România”, a subliniat Iurie Fală.

Potrivit expertului, o confirmare a cererii înalte la merele moldovenești este și faptul că sezonul de comercializare a acestor fructe în țară s-a încheiat mai devreme, dar și prețurile înalte la sfîrșit de sezon. „În acest an sezonul de comercializare a merelor în Moldova s-a încheiat cu o lună mai devreme decît anul trecut. Ultimele loturi de mere au fost vîndute în medie de două ori mai scump comparativ cu anul precedent”, a menționat Iurie Fală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?