Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

Parlamentul a luat măsuri temporare pentru sprijinirea pieţei de capital

28 mai. 2015,, 16:40   Economie
3320 0
Парламент принял меры по поддержке рынка капитала
Foto: capital.market.md
Parlamentul a adoptat, joi, amendamente la Legea pieţei de capital, ce permit introducerea măsurilor temporare pentru funcţionarea pieţei. Documentul a fost precedat de o serie de omisiuni la adoptarea în 2014 a pachetului de legi orientate spre perfecţionarea activităţii Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul a fost prezentat de vicepreşedintele CNPF, Nina Dosca, care a amintit că Guvernul a decis crearea, în baza depozitarului existent a două fonduri investiţionale şi mari societăţi pe acţiuni: la BNM - pentru deservirea băncilor comerciale şi la Ministerul Justiţiei - pentru deservirea companiilor de asigurări, însă, decizia nu a fost executată.

"Acest lucru limitează activitatea de pe piaţa de capital, deoarece nu pot fi efectuate tranzacţii. Astăzi în ţară funcţionează depozitarul, dar nu este suficient pentru continuitatea activităţii pieţei", a spus ea.

Documentul propus prevede abateri de la prevederile Legii pieţei de capital, astfel transmiterea Registrului Proprietarilor de VM ale subiecţilor de însemnătate publică Depozitarului Central va avea loc doar după crearea acestuia, iar funcţia de compensare-decontare privind VM - de o societatea pe acţiuni abilitată, conform normelor CNPF.

În opinia deputatului comunist Oleg Reidman, Guvernul a omis această situaţie, iar acum suportă consecinţele.

"Este propusă o măsură temporară, fără a fi indicaţi termenii. Dacă avem un depozitar, care funcţiona, la ce bun au trebuit create două noi, nefuncţionale? Acest fapt afectează situaţia de pe piaţa, care trebuie să funcţioneze. Guvernul a creat, pur şi simplu, un obstacol în funcţionarea pieţei", a spus el.

Liberalul Iurie Chirinciuc a acuzat conducerea BNM de pasivitate şi nerespectarea legislaţiei naţionale.

"Dacă legea s-ar respecta, nu am fi ajuns în asemenea situaţie şi nu am fi discutat acum această lege. Trebuie chemată în Parlament conducerea BNM şi de întrebat din ce motiv ei nu respectă legile", s-a indignat deputatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?