Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Planurile militare ale Chinei au prins SUA pe picior gresit!

22 mai. 2015,, 04:00   Externe
7677 0

Foto: antena3.ro

Intensa activitate a Chinei pe linie de modernizare a fortelor sale armate, in special a rachetelor balistice cu raza lunga de actiune, arata determinarea Beijingului de a obtine un avantaj tehnologic fata de Statele Unite, este de parere The New York Times. In opinia cotidianului american, perfectionarea potentialului nuclear si militar al Chinei reprezinta o piedica in calea planurilor SUA de desfasurarea sistemelor sale de aparare aeriana.

In ultimii ani, continua publicatia citata, China a angajat un amplu program de perfectionare a rachetelor sale balistice cu raza lunga de actiune, capabile sa poarte mai multe focoase. Astfel de pasi genereaza "o pauza" in planurile SUA, care se pregatesc sa amplaseze un sistem de aparare aeriana in regiunea Oceanului Pacific.

Chiar daca Beijingul nu folosit, in ultimii zeci de ani, tehnologia de care dispune in domeniul fabricarii de focoase nucleare miniaturale care se monteaza pe respectivele rachete, se pare ca, pe fondul situatiei din Marea Chinei de Sud, presedintele Xi Jinping a decis sa schimbe aceasta politica, estimeaza NYT.

Autorul articolului considera ca SUA au fost luate pe nepregatite de actiunile Chinei, care construieste aeroporturi militare pe teritoriul unor insule disputate, proclama spatiul aerian de deasupra Marii Chinei de Sud drept zona de interes strategic, trimite submarine prin Golful Persic si pune la punct un important arsenal de arme cibernetice. Potrivit NY Times, administratia americana se afla in faza unei dileme, pentru ca niciodata Washingtonul nu a recunoscut public progresele realizate de China in domeniul inarmarii nucleare, desi un raport pe aceasta tema a fost elaborat pentru Congresul SUA de Pentagon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?