Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministrul Apărării: Moldova trebuie să-și renoveze armamentul și tehnica militară

4 mai. 2015,, 17:55   Societate
4084 6
Министр обороны: Молдове необходимо обновить вооружение и военную технику
Foto: noi.md
„Necesitatea renovării armamentului și tehnicii militare s-a copt demult. Problema constă nu aceea că e nevoie, ci de unde de luat”, a menționat ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, într-un interviu acordat publicației NewsMaker. Ministrul Apărării a povestit despre felul în care vede problemele Armatei Naționale și modalitățile de soluționare ale acestora, informează NOI.md.

Viorel Cibotaru a relatat că unul din rezultatele apropiate ale muncii depuse de el și echipa condusă de el va fi elaborarea și realizarea concepției de consolidare a capacității de apărare. „Este vorba de reînarmare și consolidarea capacității de luptă a forțelor militare și a armatei, în particular. În prezent, această problemă se rezolvă prin reabilitarea tehnicii. O parte din această tehnică prin decizie de Parlament anterior a fost scoasă la vînzare, o parte urma să fie lichidată, iar o altă parte a fost conservată și nu era folosită. Acum toată această tehnică este adusă în stare funcțională. Armata își onorează obligațiunile în permanență și trebuie să vă spun că încă o perioadă nedeterminată va trebui să o facem cu această tehnică deloc nouă. Cu toate că demult cred că e necesar de modernizat armata”, consideră funcționarul.

În opinia lui Viorel Cibotaru, tehnica militară elaborată încă în URSS avea caracteristici bune, însă acum este puțin probabil ca aceasta să poate concura la majoritatea parametrilor cu modelele moderne, în special la capitolul eficiență energetică și ecologie. Armamentul la fel nu este suficient de eficient. Ministrul este convins că cea mai bună variantă este ca armata Moldovei să fie dotată cu armament modern, fie și costisitor. Potrivit lui Viorel Cibotaru, în primul rînd, Armata Națională are nevoie de aparate de zbor, sisteme antiaeriene, tehnică de luptă terestră și armament. „Problema rămîne deschisă și nu e problema dacă este necesar, ci de unde putem lua”, a subliniat ministrul Apărării.

Totodată, oficialul a refuzat să răspundă la întrebarea de ce asistența militară străină oferită Moldovei întotdeauna s-a limitat la tehnică nu și la armament, și dacă această tendință s-ar putea schimba. „Nu voi comenta această situație. Sînt programe, se realizează planuri și se elaborează sarcini. Indiscutabil, avem nevoie de toate acestea. Iar dacă le vom primi sau nu, rămîne să vedem”, a menționat Viorel Cibotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?