X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Preşedintele APG: Găgăuzia nu se va certa cu Chişinăul

14 apr. 2015,, 14:15   Politică
3900 2
Foto: noi.md
Găgăuzia nu se va certa cu Chişinăul din cauza luării unilaterale a deciziei privind data alegerilor locale, însă propune Parlamentului pe viitor să-şi coordoneze acţiunile cu Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), a relatat agenției "Infotag" preşedintele APG, Dmitri Constantinov.

El a amintit că, conform Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, Parlamentul coordonează data desfăşurării alegerilor cu APG şi le recomandă deputaţilor autonomiei să adopte un proiect de decizie în acest sens.

"Am discutat acest subiect cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a recunoscut greşeala admisă. Nu dorim să facem speculaţii în această privinţă şi am mers în întîmpinare, stabilind data alegerilor locale ca şi Parlamentul – pe 14 iunie", a spus Constantinov.

Întrebat despre neconcordanţele dintre legislaţia naţională şi Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei în privinţa întocmirii listelor de alegători, Constantinov a spus că APG este deschisă pentru compromisuri.

"Legea privind statutul juridic special prevede întocmirea listelor în baza datelor primăriilor, iar legislaţia naţională – în baza registrului electronic al alegătorilor. Aceste prevederi se contrazic, dar sîntem dispuşi să discutăm această situaţie. Propun ca reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale să vină în Găgăuzia şi să discutăm acest subiect. Nu excludem posibilitatea că vom accepta desfăşurarea alegerilor în baza listelor registrului electronic", a menţionat spicherul APG.

Secretarul CEC, Andrei Volentir, a relatat că desfăşurarea alegerilor este obligaţiunea Comisiei şi APG nu are în acest sens nicio competenţă.

"Dacă cineva nu este de acord cu data alegerilor şi planifică să tensioneze situaţia din regiune, să ia în considerare că există organe competente, Procuratura Generală, care va lua măsuri. Găgăuzia este unitate teritorială de al doilea nivel, la fel ca toate raioanele. Unica diferenţă o constituie competenţele suplimentare. Conform legii, comisia raională (circumscripţia uninominală - "I") este creată de CEC, nu de altă structură", a explicat el.

Anterior APG a decis să organizeze alegerile locale în aceeaşi zi cu alegerile locale generale. Deputaţii autonomiei au criticat acţiunile Parlamentului, care nu a luat în calcul opinia şi deciziile APG.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?