X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Comisia Europeană va acorda suplimentar 10 mil. de euro pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău

9 apr. 2015,, 09:30   Economie
2825 2

Foto: noi.md

Comisia Europeană va acorda suplimentar Moldovei 10 mil. de euro pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău. Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

La şedinţa Comitetului de Supraveghere al Programului "Suportul reformei în sectorul energetic" viceministrul a spus că "în ultimii ani Republica Moldova a primit de la Comisia Europeană în bugetul de stat 36,25 mil. euro (90,6%) din maximumul de 40 de mil.".

"În urma rezultatelor obţinute pe parcursul anului trecut la capitolul reformare a sectorului energetic, Comisia Europeană a decis să aloce suplimentar Republicii Moldova pentru anul 2015 încă zece milioane de euro pentru implementarea acţiunilor legate de finanţarea gazoductului Ungheni-Chişinău şi implementarea Pachetului energetic III. Reformarea şi modernizarea sectorului energetic constituie una din priorităţile Guvernului Republicii Moldova", a spus viceministrul. Şefa Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică a Ministerului Economiei, Mariana Botezatu, a relatat că "din cele 10 mil. de euro, alocate suplimentar pentru anul curent, 90% din surse vor fi direcţionate pentru finanţarea gazoductului Ungheni-Chişinău, iar cîte 500 mii de euro pentru elaborarea, adoptarea şi implementarea proiectelor de legi privind energia electrică şi gazele naturale". Potrivit spuselor sale, negocierea Acordului de finanţare pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău va demara în trimestrele II-III ale anului curent, în baza studiului de prefezabilitate, conform unor înţelegeri prealabile cu potenţialii finanţatori – BERD şi BEI.

"Se preconizează că lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău se vor efectua în perioada 2016-2017", a spus Botezatu. Şefa Secţiei proiecte din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Aneil Singh, a menţionat că "partenerii de dezvoltare înţeleg necesitatea reformării sectorului energetic şi diversificării surselor energetice, deoarece toate acestea, în ansamblu, vor asigura securitatea energetică a Republicii Moldova… Sîntem deschişi pentru colaborare şi asistenţă la toate proiectele şi programele de interes naţional pentru Republica Moldova, care au la bază un studiu profund şi argumentat pentru fiecare capitol", a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?