Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Autorităţile Transnistriei ar putea introduce administrare specială la „Tirotex”

8 apr. 2015,, 14:15   Societate
3655 2
Foto: bani.md
În cazul adoptării de către Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN a măsurilor anticriză propuse de liderului tiraspolean, Evgheni Şevciuk, la unele întreprinderi, inclusiv "Tirotex", ar putea fi introdusă administrare specială. Această posibilitate a fost discutată ieri, în cadrul emisiunii "Economia în detalii", la primul post de televiziune din regiune, informează agenţia "Infotag".

Viceministrul Dezvoltării Economice, Ina Linnic, a subliniat că, "în pofida situaţiei economice dificile, statul nu intenţionează să lase industriaşii transnistreni în voia sorţii".

Ea a exemplificat prin "Tirotex", căruia în anul trecut "statul i-a acordat sprijin financiar de 35 de milioane de lei".

"Mai mult, statul este dispus să sprijine cel mai mare exportator din industria uşoară autohtonă şi în decursul anului curent – pînă la 1 aprilie 2016. Însă conducerea întreprinderii, motivînd că trebuie să formeze planul pe termen lung, a solicitat sprijin pentru trei ani", a spus viceministrul, menţionînd că "la momentul actual asemenea sprijin este imposibil".

Totuşi, conducerea întreprinderii nu a fost de acord cu aceste condiţii şi a decis să stopeze procesul de producere. În rezultat, din iulie circa 3 mii de oameni vor fi disponibilizați.

Linnic a amintit că iniţiativele preşedintelui de ieşire din criză presupun introducerea la întreprinderi a unui administrator extern cu trei condiţii de bază: stoparea producţiei, neachitarea salariilor şi reducerea personalului.

Conducerea combinatului de textile "nu consideră raţional sprijinul pentru un an". Aceasta insistă asupra preferinţelor de trei ani şi afirmă că pentru activitate stabilă este necesar de ştiut ce impozite şi tarife pentru gaze vor fi cel puţin în decursul următorilor doi ani. În 2014 şi primul trimestru al anului curent pierderile întreprinderii au însumat circa $10,5 milioane şi pînă la sfîrşitul anului pot ajunge la $15 milioane. În asemenea condiţii, din 1 aprilie combinatul şi-a suspendat activitatea.

"Tirotex" este cea mai mare întreprindere din industria textilă din sud-estul ţărilor CSI. Uzina a fost construită în 1973. Pînă la închidere 70% din producţia întreprinderii se exporta în 30 de ţări ale lumii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?