X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Deputat: ”Încrederea cetățenilor în procesul de vetting a scăzut dramatic”

21 mai. 07:05   Politică
2022 1

Deși reforma justiției este una anevoioasă, ea va continua. Asigurările sînt date de deputatul PAS, membru al Comisiei juridice a Parlamentului, Igor Chiriac.

Potrivit deputatului, reforma justiției va dura mai mult decît au anticipat autoritățile, însă ea va fi dusă la bun sfîrșit. De cealaltă parte, reprezentantul PSRM, Adrian Lebedinschi, spune că în urma scandalului care o vizează pe Tatiana Răducanu, încrederea cetățenilor în procesul de vetting a scăzut dramatic, transmite IPN.

Reprezentantul guvernării, Igor Chiriac, spune că deși reforma justiției este una anevoioasă, iar sistemul se opune vehement procesului de curățare, aceasta va continua. Potrivit deputatului PAS, procesul de evaluare extraordinară a integrității etice și profesionale a judecătorilor și procurorilor este singura cale de curățare a sistemului de elemente corupte.

„Așteptăm de la organul procuraturii să lupte cu hoții care au sărăcit această țară. Ei să fie puși la pușcărie. Am văzut disputa în jurul unui membru al comisiei de evaluare, dar indiferent de situație, această reformă trebuie să fie dusă la bun sfîrșit. Reforma justiției nu este deloc ușoară. Dacă ne uităm la țările din vecinătate, în România, de exemplu, reforma justiției a durat peste 10 ani. În Slovacia, Polonia, la fel, a fost un proces anevoios. În Albania, la fel, se observă că procurorii și judecătorii se opun reformei. La noi reforma justiției este un pic mai lentă decît ne-am dorit, dar ea oricum trebuie să fie dusă la bun sfîrșit. Aceasta este unica soluție de reformare a sistemului judecătoresc și a procuraturii”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

De cealaltă parte, socialistul Adrian Lebedinschi spune că scandalul în care este implicată Tatiana Răducanu, membră a comisiilor de vetting și pre-vetting, știrbește din credibilitatea acestui proces. Potrivit reprezentantului PSRM, persoanele care nu au trecut testul vetting-ului sau pre-vetting-ului ar putea contesta deciziile comisiei în instanță, iar statul le va achita prejudicii.

„În Procuratură, ca și alte structuri, sînt diferite interese, s-au format diferite clanuri. De aceea, cei care s-au așteptat că doamna Dragalin va juca sub fluierul cuiva, au greșit amarnic. Ea probabil deja își vede un viitor politic. S-a vorbit mult despre ea în ultimii doi ani, iar publicitatea și rea și bună, oricum e publicitate. De aceea, nu exclud deloc că pe viitor ea va fi un politician. Dar dacă revenim la vetting, acest proces este o ilegalitate. Ce valoare are raportul comisiei vetting? Are doar valoare consultativă, oricum, Consiliul Superior al Procurorilor sau Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să decidă. A fost creat un CSM unde au fost aleși oameni cu suspiciuni penale de corupție. Părerea mea este că Tatiana Răducanu trebuia să lupte pînă la capăt și să demonstreze că nu este vinovată. Respectiv, după tot ce s-a întîmplat încrederea în rezultatul acestui vetting este zero. Iar demersul Veronicăi Dragalin este un motiv pentru toți cei care nu au trecut vetting-ul și prevetting-ul să conteste rezultatele și să primească prejudicii fabuloase din contul statului”, a spus reprezentantul PSRM, Adrian Lebedinschi.

Potrivit unei scrisori semnate de Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, Tatiana Răducanu, membră a comisiilor de vetting și pre-vetting, ar avea legături cu Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, principalul avocat al lui Ilan Șor. După ce informațiile au apărut în spațiul public, Tatiana Răducanu și-a dat demisia din funcția de membră a celor două comisii de evaluare, deși a respins învinuirile care i se aduc.

0
0
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?