X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Un bărbat, în timp ce lucra în grădină, a făcut o descoperire neobișnuită

21 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
3687 0

Un bărbat din Anglia, în timp ce lucra în grădină, a făcut o descoperire unică în viață: o piatră cu inscripții irlandeze de 1.600 de ani, scrise într-un alfabet rar.

La prima vedere, inscripția pare a fi o serie de linii verticale tăiate într-o piatră de dimensiunea unei ciocolate. Dar aceste linii reprezintă de fapt o inscripție în ogham, un alfabet folosit pentru a scrie limba irlandeză timpurie după secolul al IV-lea și irlandeza veche din secolul al VI-lea pînă în secolul al IX-lea. Această piatră cu inscripții irlandeze i-a nedumerit pe arheologi, care nu pot explica cum a ajuns în orașul Coventry, în centrul Angliei.

Test de cultură generală. Ce înseamnă SOS?

Mai bine de trei veacuri de cînd „Lorenzo de Medici” al Romîniei îi îndruma pe moldoveni…

Printre ipoteze se numără aceea că ar putea fi un obiect comemorativ, ceva transportat de călugării creștini irlandezi în misiunea lor de a converti păgînii din Mercia, sau un mod de a prezenta altora un meșteșugar irlandez itinerant.


Această piatră cu inscripții irlandeze este o descoperire foarte rară în Anglia

„Există multe posibilități despre cum a ajuns aici. Acesta este unul dintre aspectele fascinante ale unor astfel de descoperiri uimitoare: adesea creează mai multe întrebări decît răspunsuri”, a declarat Teresa Gilmore, arheolog la Birmingham Museums Trust.

Gilmore este ofițer de legătură pentru descoperiri în Portable Antiquities Scheme al British Museum, care a aflat despre piatra inscripționată în 2020.

Profesorul de geografie Graham Senior a găsit piatra în timp ce plivea un strat de flori din grădina sa din Coventry, în timpul izolării COVID-19 din 2020. „Mi-a atras atenția în timp ce curățam o parte năpădită a grădinii. La început, am crezut că este un fel de calendar. Să aflu mai tîrziu că era o piatră ogham de peste 1.600 de ani a fost incredibil”, a spus el, citat de Live Science.

Senior a contactat Portable Antiquities Scheme, care înregistrează obiectele istorice descoperite în Anglia și Țara Galilor; Gilmore a investigat apoi piatra și a solicitat avizul experților cu privire la descoperire.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?