Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Lavrov: Rusia speră că partenerii europeni nu vor impune o abordare unilaterală privind soluționarea conflictului transnistrean

18 mar. 2015,, 15:30   Externe
8147 17

Foto: ruvr.ru

Rolul Ucrainei pe parcursul anului trecut în cadrul efortului de accelerare a reglementării conflictului transnistrean nu a fost atît de echilibrat așa cum o cere statutul de țară care mediază și garantează procesul de pace, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

'Ucraina a contribuit și, de fapt, continuă să contribuie la organizarea unui tip de blocadă economică împotriva Transnistriei. Ea, în opinia mea, cîntă în strună celor care vor să folosească perspectivele de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru ca, într-un mod ultimativ, să-i determine pe transnistreni să accepte condițiile impuse de Chișinău', a declarat ministrul rus.

'Credem că nu pot exista condiții unilaterale', a spus Lavrov.

Ministrul rus a subliniat că în ceea ce privește soluționarea diferendului din stînga Nistrului, Moscova pornește de la confirmarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul căreia Transnistria să beneficieze de un statut special, și de la înțelegerea faptului că Republica Moldova trebuie să 'rămînă un stat independent și neutru'.

'În ultimul timp s-a înregistrat un progres pe această cale', a spus Lavrov, făcînd referire la întîlnirea recentă între noul premier moldovean, Chiril Gaburici, cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, ocazie cu care cele două părți au discutat aspecte practice privind normalizarea relațiilor economice, sociale și umanitare.

'Și noi sîntem pregătiți să contribuim la aceasta', a adăugat el.

'Sper ca partenerii noștri europeni, conștientizîndu-și responsabilitatea pentru asigurarea unei reglementări echitabile a conflictului transnistrean, vor contribui la găsirea unor soluții acceptabile pentru cele două părți și nu vor impune punctul de vedere al unei părți celeilalte', a menționat șeful diplomației ruse.

Declarația ministrului rus de externe survine după ce președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a afirmat marți că a convenit cu omologul său romîn, Klaus Iohannis, să facă tot ce le stă în putință astfel încît Transnistria să fie "reintegrată" în Republica Moldova, cu ocazia vizitei președintelui Romîniei la Kiev.

Ucraina face parte din formatul de negocieri 'cinci plus doi' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE, plus UE și SUA, ca observatori) privind soluționarea conflictului din stînga Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?