X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Bugetul municipal: pentru alimentația copiilor se va aloca cu un leu mai mult

13 mar. 2015,, 09:00   Societate
4563 2
Bugetul municipal: pentru alimentația copiilor se va aloca cu un leu mai mult
Foto: basarabia.md
Proiectul bugetului municipiului Chișinău prevede majorarea normelor de alimentație a elevilor, dar și alte modificări propuse de comisiile și fracțiunile Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Informația a fost comunicată de șefa Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinăului, Veronica Herța, informează NOI.md.

Potrivit funcționarei, normele de alimentație ale elevilor claselor 1-4 și 5-9 urmează să fie majorate cu un leu. Astfel, cheltuielile vor crește cu 3,596 milioane de lei, iar pentru grupele cu ore de meditație – cu 239,3 mii de lei. „Propunerea consilierilor PCRM să majorăm cheltuielile pentru alimentația acestor copii cu 40% ne-ar costa 36,477 mil. lei, însă acum noi nu dispunem de asemenea mijloace”, a spus Herța.

De asemenea, proiectul bugetului prevede alocarea suplimentară a 5 milioane de lei pentru schimbarea și modernizarea ascensoarelor în instituțiile publice, inclusiv Spitalul nr. 1, 500 de mii de lei - pentru construcția unei săli de sport în liceul „Mircea Eliade” (finalizarea lucrprilor de proiectare), 100 de mii de lei – pentru reconstrucția Școlii specializate de handbal nr. 2, 100 de mii de lei – pentru construcția sălii de sport în liceul „Mihai Viteazul”, 1 milion de lei – pentru schimbarea ferestrelor în liceul „Gheorghe Asachi”, 1,5 milioane de lei – pentru Liceul nr. 3, 500 de mii de lei – pentru gazificarea blocului de locuit de pe strada Miron Costin.

Celelalte modificări se referă la primăriile din suburbiile capitalei, unele sume sînt prevăzute pentru Direcția ocrotire a sănătății. De asemenea, cîte 10 mii de lei sînt prevăzuți pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial din Fondul social municipal.

Cu toate acestea, fracțiunea PCRM nu este mulțumită de felul în care este elaborat proiectul bugetului pentru aprobarea în lectură finală.

Astfel, președintele fracțiunii PCRM, Natalia Vîsotina, consideră că „echipa actualului primar general se opune eforturilor CMC de a îmbunătăți proiectul bugetului”. „În cadrul dezbaterilor ăn lecatura a doua fracțiunea noastră a venit cu mai multe propuneri pentru ca bugetul pe anul 2015 să fie mai social, pentru sporirea eficienței folosirii mijloacelor și proprietăților publice, pentru crearea unui climat de afaceri favorabil, atragerea investițiilor etc.”.

„La capitolul cheltuieli am propus să fie majorată cu 40% finanțarea alimentației copiilor în instituțiile de învîțămînt. De asemenea, am propus ca măcar în anul aniversării a 70-a a Marii Victorii să le acordăm o atenție demnă veteranilor și să alocăm pentru ei din bugetul municipal cîte 10 mii de lei.

Practiv niciuna din zecile de propuneri înaintate de noi nu au fost aprobate de autorii proiectului. În aceste condiții, fracțiunea PCRM consideră că proiectul trebuie întors spre revizuire și de revenit asupra discuțiilor la ședința următoare”, a menționat Natalia Vîsotina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?