Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Directorul UMM din Rîbniţa a devenit un businessman din Kazahstan

11 mar. 2015,, 11:00   Economie
7659 0
Рыбницкий металлургический завод возглавил бизнесмен из Казахстана Талгат Байтазиев
Foto: m-astana.kz
Director general al Uzinei Metalurgice Moldovenești din Rîbniţa (UMM) a fost desemnat Talgat Baitaziev. Anunţul a fost făcut de preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, informează agenţia "Infotag", cu referire la presa locală.

Liderul transnistrean a făcut anunţul marţi la uzină, unde a fost topit primul lot de metal după ce în februarie întreprinderea a trecut în "proprietatea statului".

Potrivit lui Şevciuk, pentru relansarea uzinei s-au cheltuit circa $140 milioane din "surse extrabugetare".

"Prima turnare este un eveniment important nu doar pentru UMM, dar şi pentru întreaga republică. Acum uzina are pierderi de $4 milioane. Sarcina principală este iniţial de a înregistra producere profitabilă, iar pe viitor – de a obţine venit. Pentru martie este planificată producerea a 37 de mii de tone de produse metalurgice", a spus el.

Uzina nu a funcţionat mai bine de o lună, din lipsă de materie primă. Întreprinderea a fost returnată autorităţilor de la Tiraspol pentru un preţ simbolic de către holdingul rusesc "Metalloinvest", deoarece întreprinderea nu a reuşit să depăşească criza.

Şevciuk, deja la începutul lunii februarie, afirma că a găsit un nou investitor, dispus să investească în procurarea materiei prime, evitînd totuşi să spună cine este investitorul.

Businessmanul kazah Talgat Bitaziev, din decembrie 2012 pînă recent, a fost directorul general al Batumi Industrial Holdings Ltd. Pînă atunci a condus Rafinăria din Atîrau, a fost vicedirector al "КазМунайГаз". Are 49 de ani. A absolvit Institutul de Petrol-Gaze din Atîrau.

La începutul anului presa comunicat că Baitaziev intenţionează să cumpere clubul de fotbal din Cehia "Slavia", evaluat la circa 50 de milioane de euro. Pe lîngă clubul propriu zis, magnatul intenţionează să cumpere stadionul echipei - "Eden Arena". Principalul antrenor al clubului ceh este fostul mentor al "Astana" şi al Selecţionatei Kazahstanului Miroslav Beranek.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?