X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Biroul pentru integrare europeană are un șef

14 feb. 10:21   Politică
11753 0

Astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, Ghenadie Marian a fost numit în funcția de șef al biroului pentru integrare europeană.

Acesta își va începe lucrul în noua funcție începînd cu data de 1 martie.

Cine este Ghenadie Marian?

Anterior, Ghenadie Marian a deținut funcția de secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, responsabil de domeniul transporturi.

Ghenadie Marian activează în serviciul public din anul 2016, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Direcția Integrare Europeană. Pe parcursul activității, acesta a gestionat diferite dosare tematice privind cooperarea RM-UE, iar în perioada 2019-2022, perioada de detașare în cadrul Misiunii Republicii Moldova pe lîngă UE, a fost responsabil de cooperarea RM-UE în domeniul transporturilor, energiei, asistenței UE pentru Republica Moldova, cooperarea cu Banca Europeană pentru Investiții și alte dosare sectoriale, inclusiv implementarea Acordului RM-UE privind spațiul aerian comun.


Ghenadie Marian, a absolvit Universitatea ”Roma Tre” din Italia în 2012, specialitatea Științe Politice și Relații Internaționale. De asemenea, este absolvent al Programului de instruire al Academiei Diplomatice de la Viena în domeniul relațiilor internaționale și afacerilor europene destinat tinerilor diplomați și funcționari publici din regiunea Mării Negre și Caucazului de Sud și a mai multor programe de formare, organizate de Colegiul European pentru Securitate și Apărare.

Ghenadie Marian deține experiență în negocierea și încheierea Acordului RM-UE privind transportul rutier de mărfuri, a Acordurilor de asociere a Republicii Moldova la Programele Europene pentru mediu și climă (LIFE), pentru sănătate (EU4Health) și pentru conectivitate în domeniul transporturilor (Connecting Europe Facility).

De menționat că Biroul pentru integrare europeană a fost creat odată cu numirea în funcția de Ministrul pentru integrare europeană a Cristinei Gherasimov, care va fi un ministru fără fotoliu.

5
0
0
4
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?