În Moldova s-au redus veniturile din vînzările serviciilor de telefonie fixă

În Moldova s-au redus veniturile din vînzările serviciilor de telefonie fixă
Foto: realitatea.ro

În Republica Moldova volumul vînzărilor serviciilor de telefonie fixă, în anul 2014, au constituit 1 miliard 022,1 milioane de lei sau cu 10% mai puțin, comparativ cu anul 2013, informează NOI.md. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, ca urmare a scăderii traficului de voce şi a numărului de abonaţi veniturile operatorului național SA „Moldtelecom” provenite din vînzările serviciilor de telefonie fixă s-au micşorat, faţă de anul 2013, cu 11% şi au însumat 942,9 mil. lei. Totodată, vînzările agregate ale furnizorilor alternativi de telefonie fixă au crescut cu 10% şi au totalizat 59,2 mil. lei.

Venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a micşorat cu 10% şi a constituit 68,4 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 70,9 lei (în scădere cu 9,9%), iar furnizorii alternativi – de 43,3 lei (în scădere cu 10,7%).

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea volumului de vînzări şi a numărului de abonaţi în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin intermediul rețelei Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sînt mai avantajoase pentru utilizatori.

Diminuarea veniturilor obţinute din vînzarea serviciilor de telefonie fixă de către cel mai mare jucător pe această piaţă - SA „Moldtelecom” - a condus la o modificare neesenţială a poziţiei de piaţă a acestuia. Timp de un an, cota de piaţă a SA „Moldtelecom” a scăzut faţă de anul 2013, cu 1,1 puncte procentuale şi a însumat 94,1%, iar cota cumulativă a celorlalţi 23 de furnizori alternativi („Arax-Impex”, „Orange Moldova”, „Starnet Soluţii”, „Sun Communications” ş.a.) a crescut în aceeaşi proporţie şi a alcătuit 5,9%.
 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load