Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chișinăul și-a amintit de sursa sa de apă potabilă – rîul Nistru

24 feb. 2015,, 12:00   Societate
4792 0

Кишинев вспомнил о своем источнике питьевой воды - Днестре
Foto: galleryua.com

La primăria capitalei au loc consultări privind actuala situație ecologică a bazinului rîului Nistru și posibilele soluții pentru revitalizarea afluenților rîurilor Bîc și Ichel, informează NOI.md.

Vicedirectorul Agenției Ecologice Chișinău, Nelian Căpățînă, a amintit că „bazinul rîului Nistru ocupă 2/3 din teritoriul Moldovei și este principala sursă de apă potabilă a țării”. „Cu părere de rău, starea principalei artere de apă a republicii lasă mult de dorit. Motivul este nu doar atitudinea barbară față de Nistru, legată de extragerea ilegală și periculoasă din punct de vedere ecologic a nisipului și pietrișului, dar și starea în care se află afluenții Bîc și Ichel, de exemplu”.

„Exemple de acest fel sînt destule. În primul rînd, din cauza atitudinii nepăsătoare a oamenilor, situația în care se află aceste două rîulețe este apreciată ca «poluată» și «foarte poluată». Schimbarea artificială a cursului apei, crearea bazinelor acvatice pentru irigarea terenurilor agricole au făcut ca volumul apei care ajunge în Nistru să scadă. Mai mult, odată cu apa, în Nistru nimeresc rămășițe de îngrășăminte, pesticide și alte substanțe chimice nocive”, a subliniat expertul.

„Totodată, stațiile de epurare din localitățile respective nu funcționează în conformitate cu toate cerințele sau nu funcționează deloc. Astfel, în Cricova funcționează doar stația de epurare mecanică, însă lipsește cea biologică. Nu a fost încheiată construcția stației de epurare din comuna Ciorescu și asemenea exemple sînt multe. Iată de ce această întrevedere a celor interesați de situația rîului Nistru este foarte actuală”, a menționat Căpățînă.

La consultări au fost invitați reprezentanți ai administrațiilor locale, centrelor teritoriale de sănătate publică, ONG-urilor ecologice, persoane care nu sînt indiferente, ci interesate de protecția și folosirea rațională a resurselor acvatice ale țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?