X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

ProTV Chişinău, avertizat și îndemnat să respecte Codul deontologic al jurnalistului

10 feb. 2015,, 16:30   Societate
6130 1
КСТР вынес публичное предупреждение телеканалу ProTV Chişinău за нарушение этических норм
Foto: newsmaker.md
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public postul de televiziune ProTV Chişinău, îndemnîndu-l să respecte cu stricteţe Codul deontologic al jurnalistului şi să nu admită imixtiuni în viaţa privată a persoanelor.

Potrivit agenţiei "Infotag", preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a menţionat marţi, în cadrul şedinţei Consiliului, că pentru reportajul „Răzbunare cruntă din partea fostului iubit...”, difuzat pe data de 16 ianuarie, postul de televiziune ProTV Chişinău merită o sancţiune mult mai dură decît o simplă avertizare publică.

„Este regretabil că pentru încălcări atît de grave nu putem aplica decît o avertizare publică. Această sancţiune este mult prea blîndă, însă legislaţia prevede aplicarea graduală a pedepselor, dar nu proporţional cu gravitatea încălcării. Avînd în vedere că pînă acum acest post TV nu a mai fost sancţionat, nu putem aplica decît o avertizare publică”, a spus Ciocan, exprimîndu-şi speranţa că Parlamentul va discuta iniţiativa de modificare a Codului Audiovizualului, astfel încît sancţiunile să fie înăsprite.

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului a menţionat că în continuare postul va fi monitorizat foarte atent de CCA, în special sub aspectul protejării copiilor de informaţii negative.

Membrul CCA Cristina Mîţu a menţionat că reportajul difuzat la ProTV a fost lipsit de profesionalism, iar în goana după rating jurnaliştii au încurcat care este limita între viaţa privată şi interesul public.

„În general, nu am înţeles care a fost sensul acestui reportaj. În schimb, am aflat multe detalii cu caracter personal, care cu uşurinţă puteau duce la identificarea victimei. Pe de altă parte, mă bucură presiunea civică a societăţii pe marginea acestui caz. Doar această presiune a dus la stoparea difuzării reportajului în buletinul de ştiri de la ora 20.00 şi a determinat postul să publice pe site scuzele de rigoare. Consider că sancţiunea este minoră, dar aceasta este legislaţia”, a spus ea, îndemnîndu-i pe jurnalişti să fie mai vigilenţi.

Membrul CCA Iurie Colesnic a menţionat că reportajul difuzat este la limita crimei.

„Posturile TV care încearcă să cîştige audienţă difuzînd astfel de reportaje trebuie pedepsite mult mai crunt. Cu siguranţă, sancţiunile pentru încălcări grave trebuie înăsprite”, a spus Colesnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?