X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bumacov „l-a prins” pe colegul său rus la Săptămîna Verde

15 ian. 2015,, 14:30   Economie
5949 2

Foto: meatinfo.ru

„Profitînd de prezența la Săptămîna Verde de la Berlin a ministrului rus al Agriculturii, Nicolai Fiodorov, și a șefului Serviciului Federal de Control Veterinar și Fitosanitar al Rusiei, Serghei Dankvert, le-am solicitat o întrevedere. Oficialii ruși au fost de acord. Ne întîlnim mîine, 16 ianuarie”, a precizat pentru NOI.md ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

În capitala Germaniei se desfășoară Conferința Internațională anuală a miniștrilor agriculturii Săptămîna Verde.

„Discuțiile se vor axa, bineînțeles, pe probleme ce țin de ridicarea embargoului și reluarea exportului producției agricole, a conservelor și producției alcoolice moldovenești pe piața rusă. Vom solicita ca în sfîrșit să ne fie prezentate condițiile concrete pentru comerț”, a menționat Bumacov.

Oficialul a relatat că are planificate peste 10 întrevederi cu colegii și reprezentanții cercurilor de afaceri din diferite țări. Deja au avut loc negocieri productive cu colegii din Polonia, Lituania și Cehia.

Vasile Bumacov va prezenta în cadrul conferinței raportul „Integrarea sectorului agroalimentar al Moldovei în politica comună în agricultură prin prisma acordurilor de asociere și de liber schimb cu UE: oportunități și provocări”.

Amintim că la sfîrșitul secolului XIX, fermierii germani erau recunoscuți în orașe după paltonul verde impermeabil (în germ. Lodenmantel). În fiecare iarnă ei se adunau pentru o săptămînă la Berlin, unde se desfășura conferința asociației agricole. Pe mai multe străzi erau organizate iarmaroace specializate (de cai, animale domestice, trofee vînătorești etc.).

Comerțul ambulant cu timpul a devenit tot mai organizat și fermierul Hans-Jurgen von Heka a propus, în anul 1926, Oficiului de turism din Berlin să organizeze concomitent cu conferința o expoziție agricolă cu vînzări într-un singur loc, pe o suprafață de 7000 de metri pătrați. Expoziția a fost organizată pe strada Kaiserdamm, în sălile care de obicei erau folosite pentru expozițiile de automobile și tehnică radio.

Chiar în primul an expoziția a fost vizitată de peste 50 de mii de persoane. Acest eveniment este considerat începutul Săptămînii Verzi.

După reunificarea Germaniei și conectarea Blocului Estic, Săptămîna Verde a cunoscut o extindere activă. Astfel, în anul 2010, numărul vizitatorilor a atins 400 de mii, iar în anul 2011 – peste 415 mii.

În secolul XXI a apărut concepția statelor partenere ale Săptămînii Verzi. Prima țară partener a devenit Cehia (în 2005), după care au urmat Rusia (2006) și Elveția (2007).

În timpul desfășurării Săptămînii Verzi din anul 2008, Forumul agroindustrial Est-Vest a fost înlocuit cu Conferința internațională a miniștrilor agriculturii. De atunci, la această reuniune participă oficialități de rang înalt din sectorul agrar și politicieni din mai multe țări ale lumii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?