Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Expert: Pe teritoriul Spitalului Republican s-au ciocnit interese comerciale (FOTO)

5 ian. 2015,, 15:30   Societate
5992 2
Foto: noi.md
„Pe teritoriul Spitalului Clinic Republican nu există niciun fel de încălcări ale legislației funciare din partea Primăriei Chișinău. Aici are loc o banală ciocnire a intereselor unor grupuri comerciale și a unor proiecte pentru proprietatea publică”, a declarat pentru NOI.md consilierul municipal din partea PCRM Victor Gurău. În ajunul Revelionului personalul medical al Spitalului Clinic Republican (SCR) a primit un cadou foarte neplăcut – o parte a teritoriului adiacent spitalului a fost îngrădită. La scurt timp s-a clarificat că o oarecare firmă intenționează să construiască aici o parcare multietajată. Revolta lucrătorilor medicali este explicabilă, avînd în vedere perspectiva de a plăti pentru parcarea automobilelor lor pe parcursul zilei de muncă, cu atît mai mult că ei se luptă pentru aceste 0,5 ha de teren din anul 2010.

Potrivit medicului șef adjunct al SCR, Ghenadie Scutelnic, anterior conducerea instituției s-a adresat personal prim-ministrului țării cu solicitarea de a transmite în proprietatea lor lotul de teren municipal adiacent spitalului. Guvernul a decis ca terenul respectiv să fie transmis în proprietate de stat, cu transmiterea ulterioară a pămîntului în proprietatea spitalului.

„Primăria pînă în ultimul moment a promis să îndeplinească cererea Guvernului, însă ulterior a vîndut acest teren pentru o sumă derizorie de puțin peste un milion de lei unei firme care intenționează să construiască o parcare multietajată. Nici cu conducerea ministerului, nici cu conducerea spitalului nu s-au purtat niciun fel de negocieri. Acum reiese că foarte curînd cei 200 de profesori, chirurgi și personal medical care au mașini vor fi nevoiți să achite parcarea? Noi nu am avea nimic împotriva construcției parcării, dacă angajaților noștri le-ar fi garantată parcare gratuită, însă sîntem împotriva parcării cu plată. Cu atît mai mult nu este clară graba firmei de construcții, avînd în vedere că pe 18 februarie problema respectivă urmează să fie examinată în instanța de judecată”, a subliniat Scutelnic.

„Nu a existat și nici nu putea să existe o decizie a Guvernului privind transmiterea terenului respectiv în proprietatea statului, cu ulterioara transmitere a pămîntului în proprietatea spitalului, deoarece aceasta este ilegal. A existat o solicitare de a examina o asemenea posibilitate, însă Consiliul Municipal Chișinău a decis să nu o satisfacă, deoarece în zona respectivă s-a creat o situație dificilă cu infrastructura inginerească, inclusiv cu parcarea automobilelor. Astfel, construcția unei parcări multietajate este o necesitate vitală, cu atît mai mult că aceasta este în conformitate cu planul urbanistic al Chișinăului aprobat încă în anul 2008”, a precizat adjunctul arhitectului principal al capitalei, Radu Blaj. Funcționarul a amintit că anterior CMC a alocat 70 de ari de teren lîngă Spitalul Clinic Republican pentru construcția unui complex locativ cu garaje subterane la preț redus pentru personalul medical al instituției. „De ce problema parcării a apărut în condițiile în care locul de muncă se află la o azvîrlitură de băț și se poate ajunge pe jos?”.

Totodată, Radu Blaj a explicat și prețul aparent mic al terenului: construcția propriu-zisă a parcării costă scump, iar perioada de recuperare a investițiilor în asemenea obiecte este destul de lungă. De aceea investitorii sînt atrași prin prețul mic. „A fost organizat un tender public, nu au fost înregistrate niciun fel de încălcări. Așa că totul este absolut legal”, a conchis Radu Blaj.

La fel afirmă și consilierul municipal Victor Gurău, care a precizat că „lîngă SCR se află centrul cardiologic, centrul oncologic și cel de diagnostic, dar și complexe locative”. „Toate acestea creează o încărcătură mare asupra infrastructurii. În cazul concret, avînd în vedere întîietatea Ministerului Sănătății în ceea ce privește fuzionarea serviciilor medicale de stat cu structurile comerciale, se poate presupune că aici s-au ciocnit interesele comerciale”, a conchis Gurău.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?