Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Noțiunea de contract de stat a fost introdusă în legislația națională

17 mai. 07:06   Politică
1740 0

Noțiunea de contract de stat a fost introdusă în legislația națională.

Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 56 de deputați.

Astfel, noțiunea de contract de stat este acord încheiat de organul responsabil în numele statului, al Guvernului, al ministerelor, al altor autorități administrative centrale sau al altor instituții abilitate ale statului cu alt stat, guvern, altă organizație internațională, respectiv, cu instituțiile financiare străine fondate de acestea, care nu au calitatea de subiect de drept internațional, în domeniul economic, comercial, financiar și în alte domenii și care nu este guvernat de normele dreptului internațional public.

Proiectul a fost elaborat cu scopul de a institui cadrul normativ primar cu privire la contractele de stat și alte acorduri care nu sînt guvernate de dreptul internațional. De asemenea, în perioada următoare este preconizată elaborarea unui act normativ secundar care va reglementa încheierea inclusiv a acordurilor de asistență tehnică cu caracter comercial – netratate. Documentul mai conține definirea conceptului de tratat internațional, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind drepturile tratatelor din 1969.

De asemenea, pentru lectura a doua, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, împreună cu deputații Vasile Grădinaru și Mihail Druță a înregistrat un amendament care stipulează că toate contractele de stat cu impact financiar, care nu sînt reglementate prin legi speciale, vor fi avizate în mod obligatoriu de către Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. Ulterior, acestea vor fi aprobate de Guvern și transmise spre examinare Parlamentului.


Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, Guvernul, în termen de trei luni, va aduce actele sale normative în concordanță cu documentul adoptat de Parlament și va pune în aplicare regulamentul privind procedura de încheiere a contractelor de stat și de prezentare a lor în legislativ pentru aprobare.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?