X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Experţi: Prima şedinţă a noului parlament a avut loc cu încălcări

30 dec. 2014,, 12:00   Politică
6692 7
Foto: noi.md
Şedinţa de constituire a noului parlament a avut loc cu o serie de încălcări şi devieri de la lege, consideră expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu.

Contactat de agenția "Infotag", el a spus că "Regulamentul Parlamentului prevede clar alegerea conducerii la şedinţa de fondare, însă cerinţa nu a fost îndeplinită şi decanul (cel mai în vîrstă deputat - "I") a închis şedinţa".

"Există abateri care nu prezintă în cea mai bună lumină imaginea Parlamentului, însă nu reprezintă nimic grav. În calitate de persoană care prezidează, decanul este în drept să convoace o nouă şedinţă, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea. Nu contează cînd se va întîmpla, deoarece deputaţii nu sînt limitaţi de timp", consideră Osmochescu.

Potrivit lui, "este posibil că pînă la noua şedinţă plenară preşedintele Nicolae Timofti se va consulta cu fracţiunile şi după alegerea conducerii Parlamentului, va desemna un candidat la funcţia de premier".

Politologul Roman Mihăeş consideră că în cadrul primei şedinţe a noului parlament a fost admisă o gafă, deoarece şedinţa a fost închisă, iar data celei viitoare nu a fost anunţată. Această opinie a fost exprimată de el ieri seara la emisiunea Fabrika de la postul de televiziune Publika TV.

„S-a creat o situaţie stranie. Avem deputaţi, dar nu avem organe de conducere a Parlamentului. Nu a fost anunţată data viitoarei şedinţe a legislativului. Deoarece spicherul nu a fost ales, iese că cel mai în vîrstă deputat urma să stabilească data. În realitate, Regulamentul Parlamentului nu prevede soluţii pentru asemenea situaţii. În genere, asemenea situaţii nu au existat în istoria Parlamentului Moldovei, deoarece preşedintele întotdeauna era ales la prima şedinţă. Cred că deputaţii partidelor proeuropene trebuie să se întrunească pentru a stabili data viitoarei şedinţe a Parlamentului”, a spus Mihăeş.

Deputatul PDM, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunități Raisa Apolschi a opinat că "în caz de necesitate şedinţa poate fi convocată la solicitarea a cel puţin o treime din deputaţi".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?