X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Reguli de călătorie în străinătate. Ce trebuie să ştie moldovenii

28 dec. 2014,, 16:00   Societate
6185 0

Foto : .tchkcdn.com

Moldovenii care aleg să petreacă vacanța de iarnă peste hotare trebuie să se asigure că au toate actele în regulă și că acestea nu au termenul de valabilitate expirat.

După liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, moldovenii au nevoie doar de pașaportul biometric pentru a trece frontiera.

Dacă aleg să plece în călătorie cu automobilul personal, lista actelor necesare este mai mare. În acest caz, șoferii trebuie să se asigure că au certificatul de înregistrare a automobilului emis pe numele personal. Dacă vehiculul aparține altei persoane, atunci șoferii trebuie să dețină și o împuternicire de utilizare a automobilului peste hotarele țării. Pe lângă certificat, trebuie să vă asigurați că aveți asigurarea obligatorie a vehiculului, dar și cartea verde care, pentru 15 zile, costă 40 de euro.

Totodată, trebuie să știți că dacă nu respectați legea în țările din comunitatea europeană, puteți rămâne fără autoturism și asta pentru că polițiștii au dreptul să-l sechestreze.

Atunci când treceți frontiera altei țări trebuie să aveţi şi vinietă. Prețul acesteia diferă de la o țară la alta. Astfel, dacă veți petrece vacanța în România, rovinieta o să vă coste trei euro pentru o săptămână, iar în Bulgaria - cinci euro. Vinieta în Austria costă aproximativ nouă euro pentru zece zile, dar să nu uitați că până a ajunge în Austria, treceți prin Ungaria, unde această taxă este de zece euro pentru o săptămână. În Elveția este doar o singură vinietă, pentru 12 luni și costă 33 de euro. Cei care nu-și vor cumpăra vinieta riscă să primească o amendă de zece ori chiar mai mare decât prețul acesteia.

Totodată, în funcție de țară, pe lângă vinietă va trebui să plătiți și alte taxe de folosire a drumului, în special a autostrăzilor. Și dacă tot vorbim despre vacanța de iarnă, automobilul trebuie să fie echipat cu anvelope corespunzătoare. În caz contrar, în Bulgaria, de exemplu, poliția locală vă va suspenda cu uşurinţă permisele de conducere. În Elveţia ar fi bine să călcaţi un pic pe frână. Viteza maximă admisă în această ţară este de 120 de kilometri pe oră. Şi acolo, este interzisă folosirea aparatelor de detectare a radarului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?