Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Lavrov: Apropierea Ucrainei de NATO „exacerbează climatul de confruntare”

26 dec. 2014,, 10:00   Externe
3129 5
Foto: noi.md
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a criticat decizia Kievului de a renunţa la statutul de ţară nealiniată. El susţine că drumul spre NATO va influenţa negativ relaţiile cu Rusia.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, consideră că hotărârea Guvernului de la Kiev de a renunţa la statutul de stat nealiniat va influenţa negativ relaţiile cu acea parte a populaţiei care se opune aderării la NATO. Potrivit oficialului rus, legea NATO este „absolut contraproductivă” şi „oferă iluzia că va permite rezolvarea” crizei interne. Lavrov consideră că „exarcerbarea climatului de confruntare” va înceta numai atunci când autorităţile centrale ucrainene vor iniţia dialogul cu partea de est a ţării. „Nu există altă soluţie decât o reformă constituţională cu participarea tuturor regiunilor, a tuturor forţelor politice din Ucraina”, a mai precizat şeful diplomaţiei ruse.

Parlamentarii ucraineni au votat marţi în favoarea abandonării statului de stat nealiniat. Măsura va permite Ucrainei să se îndrepte spre NATO şi a stârnit furia Moscovei, informează Mediafax. Dmitri Medvedev, prim-ministrul rus, a declarat luni că o asemenea decizie a autorităţilor ucrainene ar transforma ţara „într-un potenţial adversar militar al Rusiei”.

Rusia, susţinător direct al teroriştilor rusofoni din estul Ucrainei, cere Guvernului de la Kiev să instituie o reformă constituţională care să ducă la federalizarea ţării. Executivul naţional ucrainean se opune acestor idei, propunând în loc o autonomie lărgită a regiunilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?