X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Leancă va insista asupra investigării internaţionale a situaţiei din sistemul bancar

23 dec. 2014,, 14:00   Politică
5484 9
Foto: noi.md
Prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, a confirmat că va insista asupra efectuării de o companie internaţională a investigaţiei în sistemul bancar şi a situaţiei de la Banca de Economii. Premierul a declarat acest lucru luni seara, la postul de televiziune Moldova-1, scrie agenţia "Infotag".

Răspunzînd la întrebarea despre auditul internaţional la Banca de Economii şi a sistemului bancar, în general, diplomatul a confirmat că ancheta va avea loc. Totodată, Leancă a dezminţit zvonurile că acest fapt ar putea pune în pericol numirea sa în funcţia de premier.

"Vreau să mă credeţi că, dacă ar fi o asemenea dilemă, deşi nu văd cum ar exista, unde ar trebui să aleg între o investigaţie efectuată de o companie internaţională şi funcţia de premier, chiar dacă e cam deplasată această dilemă, bineînţeles că aş alege investigaţia. Dacă acum cei vinovaţi nu vor fi traşi la răspundere, mă tem că atunci cetăţenii vor pierde cu totul încrederea în elitele politice, capacitatea instituţiilor statului şi în viitorul său. Este în interesul tuturor nu doar să accepte această investigaţie, dar să şi-o dorească. Trebuie să investigăm, să recuperăm banii care au fost delapidaţi şi cei care au furat să fie pedepsiţi", a subliniat Leancă.

Şeful executivului a recunoscut că în instituţiile statului se fură mult, precum şi faptul că "se fură şi în Guvern, şi în Parlament, şi în administraţiile teritoriale".

"Se fură şi există multă corupţie. Acest fenomen pune deja în pericol instituţiile statului. Am ajuns în situaţia că dacă nu vom da o lovitură puternică acestui flagel, atunci nu mai are sens nici actul unei guvernări proeuropene", a spus Leancă.

Premierul a recunoscut că guvernul pe care l-a condus „a depus eforturi în acest sens, totuşi, primii paşi făcuţi au fost foarte timizi şi lenţi".

"Din aceste considerente, avem nevoie de sprijin extern. La Bruxelles chiar am discutat posibilitatea înfiinţării funcţiei de ombudsman contra corupţiei, iar în această funcţie să fie numită o persoană din afara ţării. Există experienţa altor state, care au primit ajutor extern în eradicarea corupţiei. Cel mai elocvent exemplu este cel al României, care, în cele din urmă, a obţinut rezultate importante în lupta cu corupţia", a spus Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?