Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dron: Utilizarea camerelor de supraveghere a traficului în interese meschine trebuie pedepsită

19 dec. 2014,, 14:50   Societate
3914 2

Foto: ipn.md

Preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”, Ion Dron, nu își poate explica ce a stat la baza deciziei de a interzice utilizarea camerelor de supraveghere a traficului rutier. Intervievat de NOI.md, juristul a precizat că dispozitivele au fost instalate legal și sînt absolut necesare pentru a spori siguranța traficului rutier.

„Probabil că judecătorul care a luat decizia a avut raționamentele sale, dar aceste camere au fost instalate în locuri publice și servesc unui interes public – de a-i depista pe vitezomani. Personal susțin această inițiativă și cred că este absolut necesară. Nu cumva vrem să ne diferențiem de țările civilizate? Poate vrem să trăim în obscuritate. Acest proiect a costat milioane sau poate avem prea mulți bani pentru ca să-i aruncăm așa în vînt?”, se întreabă Ion Dron.

Potrivit juristului, problema nu constă în monitorizarea video propriu-zisă a traficului, dar în felul în care este utilizată informația obținută în urma înregistrării. Interlocutorul a ținut să precizeze că lipsa unei legi care să reglementeze clar în ce scop pot fi utilizate imaginile captate de camere și în ce scop nu, creează probleme.

„Atunci cînd ai mătreață nu îți tai capul, dar cauți remedii pentru a soluționa această problemă. Or în cazul dat, exact acest lucru l-a decis instanța. Dacă avem probleme cu unele persoane care folosesc informația stocată în interese meschine sau în alte scopuri decît cele de interes public, ele trebuie sancționate. În asta constă scăparea majoră a autorităților. Acum cred că în regim de urgență ar trebui elaborat un proiect de lege care să prevadă modul de utilizare a camerelor și sancțiunile de rigoare”, a explicat Dron.

Menționăm că Judecătoria sectorului centru al capitalei a stabilit că autoritățile încalcă dreptul la viața privată a cetățenilor prin utilizarea camerelor de supraveghere video a traficului rutier. În acest sens, instanța a interzis Ministerului Afacerilor Interne să exploateze camerele. Hotărîrea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?