X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Croitoru: Jocurile cu partajarea funcțiilor vor ieși la suprafață

5 dec. 2014,, 15:10   Politică
2841 0
Foto : arena.md
Partajarea funcţiilor în stat conform algoritmului politic este un lucru firesc într-o țară care are guvernare de coaliție. De această părere este analistul politic Vasile Croitoru, care a explicat, într-un interviu pentru NOI.md, că practica încheierii unor acorduri preventive între partenerii de guvernare este specifică mai multor state europene.

Politologul afirmă că un model similar de formare a coaliției de guvernare celui din Republica Moldova este în Germania, doar că la noi acesta își are specificul său. Potrivit lui Croitoru, dorința de a deține controlul asupra celor mai influente instituții ale statului se înscrie în logica puterii, însă de multe ori instituțiile împărțite se transformă în instrumente de promovare a unor interese ascunse.

„În experiența tuturor statelor care au un regim de coaliție, există un acord cu privire la funcționarea coaliției, care prevede anumite reguli. Acest document stabilește marja de comportament a fiecărei componente. Partidele tind să obțină pîrghii instituționale pentru a putea influența procesul de guvernare, acest lucru ține de rațiuni strict politice. Numărul de instituții pe care îl poate pretinde un partid sau altul depinde de ponderea deținută în urma rezultatelor alegerilor. Competiția în baza algoritmului nu este un lucru grav, dar ce urmează după partajare contează, dacă persona activează în interesele statului sau în interese personale sau de partid”, a remarcat Vasile Croitoru.

Potrivit analistului, și de această dată, bătălia cea mare între partenerii de coaliție – PLDM, PD și PL – s-ar putea da pentru instituțiile de mare influență, cum ar fi cele financiare sau de drept. Este vorba de Ministerul Justiției, Procuratură, SIS, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor sau cel al Economiei. Vasile Croitoru a ținut totuși să precizeze că nu împărțirea instituțiilor este problema, dar modul în care acestea sînt ulterior administrate.

„Distribuirea ascunsă a instituțiilor presupune și că interesele sînt ascunse. Pe moment chiar dacă vor avea loc tot felul de jocuri, cu distribuirea funcțiilor, mai tîrziu vor ieși la suprafață. Vom vedea dacă partidele și-au însușit lecția din 2010. E important să nu tergiverseze negocierile, să nu joace la două capete, să facă public imediat programul de activitate al fiecărui minister, obiectivele pentru patru ani și să demonstreze ulterior care este randamentul”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?