X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Drumul care ne apropie de o viață normală

27 noi. 2014,, 11:00   Politică
4819 0
Foto: noi.md
La mijlocul toamnei curente, aproximativ 300 de mii de oameni din regiunea de nord a ţării noastre au mai făcut un pas spre standardele de viaţă din Europa…

„Chiar nu am crezut că este posibil ca acest drum să fie reparat. Nu am crezut pentru că la noi de multe ori se vorbește, dar nu se face. Acum, mă conving cu ochii mei – e bun drumul! Așa drum nu am mai văzut nicăieri. Dacă se va face așa în toată țara și dacă vor apărea locuri de muncă, nu va mai pleca nimeni peste hotare”, le vorbea însuflețită jurnaliștilor Emilia Trofăilă din Visoca, Soroca. Faptul că femeia a devenit vedeta zilei de 16 octombrie – cînd traseul Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, a fost dat în exploatare – nu este întîmplător. Acum un an, tot ea i-a reproșat prim-ministrului Iurie Leancă, venit să inspecteze lucrările la drum, că nu crede în astfel de proiecte și… promisiuni. Dar iată că s-a înșelat.

Victoria Vlad


Traseul Sărăteni-Soroca – 93 de kilometri care trec prin 14 sate din raioanele Telenești, Florești și Soroca – este astăzi motiv de mîndrie pentru întreaga zonă. Drumul care pînă în 2011 era considerat un adevărat blestem pentru șoferii și călătorii nevoiți să circule pe acolo, fiind mai mult gropi și noroi, astăzi e unul cum nu mai întîlnești în Moldova – cu trotuare, sensuri giratorii, marcaje rutiere, canale de colectare a apelor pluviale, iluminare stradală și stații amenajate.

Specialiștii estimează că, odată cu reabilitarea acestui traseu, va creşte numărul de călători, dar și de afaceri în zonă, respectiv se va majora numărul locurilor de muncă, se vor reduce costurile de operare ale vehiculelor și va spori valoarea mărfurilor transportate. Astfel, mai multe companii din regiunea de nord a Moldovei au raportat deja reducerea costurilor de întreținere a mijloacelor de transport, datorită drumului bun, iar agricultorii afirmă că acest traseu reabilitat le asigură o calitate mai bună a produselor agricole transportate pe piețele de desfacere.

„Sper să reziste 100 de ani!..”

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a mulțumit companiilor de construcție și partenerilor de realizare a proiectului de reabilitare a drumului pentru felul în care au muncit: „Sîntem mîndri că am reușit să reabilităm un traseu strategic pentru Moldova, care oferă oportunități economice și sociale pentru mai bine de 300 de mii de oameni”.

Ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser, a menționat la rîndul său că este fericit că a putut să le demonstreze tuturor că și în Republica Moldova pot fi construite drumuri de calitate. „Sper ca această arteră să aibă o durabilitate de 50 sau poate 100 de ani”, a spus oficialul, care a menționat și componentele sociale ale traseului reconstruit, de care s-a ținut cont pe parcursul derulării lucrărilor.

Astfel, adițional traseului reabilitat, Programul Compact a reconstruit circa zece kilometri de drumuri locale, care a făcut mai ușor accesul la școli, primării, centre medicale pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului. La reabilitarea infrastructurii rutiere – trotuare, drumuri spre școală, piață și alte obiective de menire socială – s-a ținut cont de doleanțele localnicilor, iar locuitorii celor 14 sate au participat la instruiri în domeniul securității la trafic.

La Prodănești, Telenești, bunăoară, au fost făcute trotuare, dar și un drum de importanță socială, care unește traseul cu piața din localitate. Astfel, aici, ca și în alte sate adiacente drumului, a sporit și securitatea la trafic. „Este foarte bine că au fost construite trotuare și nu ne mai punem viața în pericol, mergînd pe marginea drumului”, spune Serghei Nagherneac, primar de Prodănești.

„Sîntem recunoscători poporului american…”

„Vreau să-mi exprim gratitudinea față de poporul american, care-și dovedește prietenia față de țara noastră prin ajutorul generos, pe care, de peste două decenii, ni-l oferă în diferite domenii. Un drum bun aduce nu doar comoditate oamenilor, ci și posibilitatea de a se deplasa mai rapid și mai ieftin, un stimulent pentru a rămîne în satul de baștină și a porni o afacere, ceea ce înseamnă și locuri de muncă. Toate aceste acțiuni și tot sprijinul extern de care beneficiază țara noastră au un singur scop – un viitor demn și prosper al Moldovei și al cetățenilor ei”, a declarat în cadrul evenimentului prim-ministrul Iurie Leancă.

Totodată, remarcînd-o în mulțime pe Emilia Trofăilă, premierul i-a mărturisit că a pomenit-o destul de des în toată această perioadă. „Vedeți că se poate?! Vă asigur că la fel vom transforma toată țara. Aceasta este Moldova de mîine, pe care ne-am propus să o edificăm împreună”, a ținut să o asigure Iurie Leancă.

La cîteva zile după darea în exploatare a drumului, ambasadorul Moser și premierul Leancă, însoțiți de circa 100 de bicicliști profesioniști și amatori, au testat calitatea traseului reabilitat pe biciclete. Toată lumea a apreciat calitatea traseului și a marcajelor care, apropo, sînt din termoplast, au o rezistență sporită și pot fi utilizate perioade îndelungate, în funcție de intensitatea traficului rutier.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?