Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

„Rosselhoznadzor” a anunțat condițiile pentru anularea interdicțiilor la importul de fructe și carne din Moldova

18 noi. 2014,, 15:00   Economie
5679 1
Foto: avito.ru
„Rosselhoznadzor” este dispus să poarte negocieri cu Republica Moldova privind anularea restricțiilor la importul de fructe proaspete și carne din Moldova, însă pentru aceasta este necesar de creat un sistem de contracarare a livrărilor ilegale de mărfuri din UE pe piața rusă. O declarație în acest sens a fost făcută pentru „RIA Novosti” de șeful adjunct al serviciului fitosanitar rus, Alexei Alexeenko, notează NOI.md.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, a anunțat marți că partea moldovenească este dispusă să discute cu Moscova situația privind reglementarea interdicțiilor impuse la exportul producției moldovenești în Rusia, de pe urma cărora producătorii agricoli autohtoni ar putea suporta pierderi de circa 200 de milioane de dolari SUA pe an.

„Știm că Moldova este dispusă să se așeze la masa de negocieri. Noi avem consultări permanente cu partea moldovenească și cred că în timpul apropiat negocierile vor avea loc. Noi sîntem pregătiți și este doar o chestiune tehnică care va fi rezolvată prin intermediul ambasadelor celor două țări”, a spus Alexeenko.

Potrivit funcționarului rus, Moldova și Rusia urmează să discute problema cu privire la asocierea Moldovei cu UE, care are o legătură directă cu reexportul mărfurilor europene în Rusia prin teritoriul Moldovei.
„Aici există multe probleme de ordin tehnic. În cadrul negocierilor se va discuta despre crearea unui sistem care ar exclude reexportul de fructe și carne din terțe state, în particular din UE, prin intermediul Moldovei”, a explicat Alexeenko.

În prezent, sînt impuse restricții la importul în Rusia a fructelor proaspete, cărnii și producției alcoolice din Moldova. Suplimentar, de la 1 septembrie 2014, Rusia a introdus taxe vamale la importul unor mărfuri din Moldova, inclusiv vinuri, carne, fructe, legume și grîu, ca urmare a semnării pe 27 iunie a Acordului de asociere RM-UE și a creării zonei de liber schimb dintre cele două părți.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?