X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Deprecierea rublei creează riscuri suplimentare pentru economia Moldovei

11 noi. 2014,, 17:15   Economie
3122 0
Foto: credit-bez-problem.ru
Deprecierea rublei rusești în raport cu dolarul SUA și moneda euro creează riscuri suplimentare pentru economia Republicii Moldova. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Publika TV, relatează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a amintit că în acest an rubla rusească s-a depreciat puternic față de dolarul SUA și moneda unică europeană, ceea ce a redus capacitatea de cumpărare a populației Rusiei și a diminuat cererea la diverse mărfuri, inclusiv la producția din Moldova. Rusiei îi revine circa 20-25% din volumul total exportului moldovenesc.

Potrivit guvernatorului BNM, din cauza deprecierii rublei rusești și creșterii prețurilor în Rusia, s-au redus posibilitățile muncitorilor migranți moldoveni de a economisi banii cîștigați și a-i trimite acasă. Din cauza deprecierii rublei, muncitorii migranți pot cumpăra mai puțini dolari. Totodată, Dorin Drăguțanu a amintit că în structura remitențelor în Moldova, ponderea rublei rusești este una dominantă. Valuta rusească ajunge în Moldova în special prin sistemele de transferuri bănești, este schimbată la casele valutare și bănci și ulterior aceste mijloace sînt folosite în mare parte pentru consum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?