Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CCA a avertizat public 10 posturi de televiziune care nu reflectă echidistant campania electorală

7 noi. 2014,, 18:00   Politică
4543 1
Foto: gagauzinfo.md
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public 10 posturi de televiziune din Republica Moldova care nu reflectă echidistant campania electorală la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Este vorba de posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 3, Canal 2, N 4, TV 7, Jurnal TV, Accent TV, Euro TV şi Ren TV Moldova. Postul RTR Moldova a fost atenţionat, iar posturile Moldova 1 şi PRO TV au fost date drept model de reflectare echidistantă a campaniei electorale.

Potrivit agenţiei "Infotag", CCA a luat această decizie vineri, în cadrul unei şedinţe publice, la care a fost audiat raportul privind respectarea Regulamentului de reflectare a campaniei electorale la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova în cadrul principalelor buletine informative ale posturilor de televiziune. Raportul a fost realizat în perioada 20-29 octombrie.

În linii generale, membrii CCA au constatat că în Republica Moldova există pluralism de opinii, iar echilibrul dintre guvernare şi opoziţie în cadrul buletinelor de ştiri este respectat.

În acelaşi timp, membrii CCA s-au arătat îngrijoraţi de faptul că unele posturi de televiziune vădit îi favorizează doar pe unii concurenţi electorali. De exemplu, pe perioada campaniei electorale, Prime, Publika TV, Canal 3 şi Canal 2 sînt acuzate că favorizează vădit Partidul Democrat şi pe liderul acestuia Marian Lupu, în timp ce Euro TV, TV 7 şi N4 favorizează PLDM şi pe liderul acestuia, Vlad Filat. Raportul de monitorizare arată că Accent TV favorizează partidul "Patria" şi pe actorul politic Renato Usatîi.

"Situaţiile atestate la posturile cu acoperire naţională Prime, Publika TV, Canal 3 şi Canal 2 sînt inadmisibile. Aceste posturi TV au abordat tactica de a nu-i ataca pe alţi concurenţi, dar de a favoriza un singur concurent electoral – PDM", a spus membrul CCA Marian Pocaznoi.

Membru CCA Iurie Colesnic a susţinut acest punct de vedere,precizînd că "posturile de televiziune care urmează această tactică trebuie să fie conştiente de faptul că,dacă se insistă mult asupra unui subiect, acest lucru trezeşte o reacţie adversă".

Preşedintele CCA Dinu Ciocan a menţionat că actuala campanie electorală este una anemică, precizînd că la nivelul reflectării campaniei electorale de către posturile TV este evidentă favorizarea unui sau altui candidat.

"Este un lucru alarmant, dar sperăm că în celelalte perioade lucrurile de vor schimba şi va fi creat un echilibru între concurenţii electorali", a spus Ciocan.

Membru CCA MarianaOnceanu-Hadîrcă a atras atenţia asupra faptului că postul de televiziune Jurnal TV acordă cel mai mult timp de emisie PDM-ului, însă nu prin oferirea posibilităţii de a se expune direct, cît prin unele comentarii mediatizate, care de obicei nu sînt în favoarea acestui concurent.

"Înţelegem atitudinea bătăioasă a acestui post TV, dar nu cred că scopul scuză mijloacele. PLDM şi PDM nu sînt prezente în direct pentru a-şi expune punctul de vedere", a spus ea.

Toţi membrii Consiliului au fost de părere că cel mai echidistant reflectă campania electorală postul public de televiziune Moldova 1. "Este evident că exigenţele faţă de postul public sînt mai mari decît în cazul radiodifuzorilor privaţi. Eforturile Moldova 1 trebuie apreciate", a spus Mariana Onceanu-Hadîrcă, precizînd că la mică distanţă se află postul PRO TV, care, de asemenea, reflectă echidistant campania electorală şi oferă timp de emisie tuturor concurenţilor electorali.

"Cetăţeanul vrea informaţii corecte şi mai variate", a completat Iurie Colesnic, precizînd că doar cele două posturi TV cel mai mult respectă acest lucru.

Totodată, el i-a atenţionat pe politicieni că dacă vor să apară pe micile ecrane, atunci trebuie să creeze evenimente.

Nicolae Damaschin a atras atenţia asupra faptului că posturile TV cu acoperire naţională oferă timp de antenă gratuit concurenţilor electorali la ora 6.00 dimineaţa, solicitînd ca această oră să fie modificată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?