Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Daniel Vodă: "Critica ajută autoritățile să ia cele mai bune decizii"

22 ian. 06:00   Politică
2778 0

Decizia de a suspenda temporar licențele a nouă posturi de televiziune și după încetarea stării de urgență a fost luată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională la sfîrșitul lunii decembrie 2023, în baza datelor furnizate de Serviciul Informații și Securitate, care au arătat că proprietarii acestor posturi de televiziune sînt membri ai grupărilor Șor și Plahotniuc.

Licențele acestora vor rămîne suspendate pînă cînd vor fi clarificați proprietarii reali ai acestor canale.

Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvînt al Guvernului Moldovei, Daniel Vodă, în cadrul emisiunii "Pe fapte" cu Iulia Fedorova, transmite Noi.md

Potrivit lui, Guvernul pledează pentru transparență și susține libertatea de exprimare, dar consideră că în situația în care există un fenomen precum "infodemia" (răspîndirea dezinformării pentru a crea o situație de stres prin zvonuri, falsuri, exagerarea situației sau negarea ei), autoritățile ar trebui să ia măsurile necesare pentru a proteja cetățenii, majoritatea cărora nu au timp să stea toată ziua și să urmărească toate subiectele în detaliu.

"Oamenii vin acasă, au muncit toată ziua și nu au posibilitatea de a urmări toate detaliile ca jurnaliștii sau specialiștii. Statul nu a spus că tu, ca cetățean, urmărești asta sau asta. Nu ai fost niciodată sfătuit de stat să faci acest lucru. Statul a suspendat licențele mai multor posturi de televiziune pînă la aflarea proprietarilor reali ai acestora, deoarece SIS-ul are informații despre asocierea acestora cu grupările Șor și Plahotniuc", a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului.


El a amintit că decizia de a suspenda temporar licențele a nouă canale TV chiar și după încetarea regimului de stare de urgență a fost adoptată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională la sfîrșitul lunii decembrie 2023. Totodată, cu o lună înainte, Guvernul avertiza că, din cauza încetării regimului de stare de urgență în Republica Moldova la 31 decembrie, vor fi luate decizii pe fiecare dintre sutele de decizii luate anterior, suspendate după încetarea regimului de stare de urgență, pentru a decide dacă vor fi prelungite sau nu măsurile luate.

"În ceea ce privește posturile de televiziune, s-a spus că aceste 9 posturi de televiziune nu vor mai emite nici măcar începînd cu 1 ianuarie 2024. Dar acest lucru a fost spus în spațiul public de către oficiali încă de la începutul lunii decembrie. Iar Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională la sfîrșitul lunii decembrie a cerut ca licențele acestor canale TV să rămînă suspendate pînă cînd se va clarifica cine sînt proprietarii reali", a subliniat Daniel Vodă.

Potrivit lui, această decizie a fost publicată pe site-ul Agenției de Investiții și în procesul-verbal al ședinței Consiliului pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională, unde sînt prezentate toate informațiile necesare. Acolo se menționează că șeful Serviciului Informații și Securitate, care face parte din acest Consiliu, a pus la dispoziția membrilor acestuia informații operative și dovezi că proprietarii acestor nouă posturi TV sînt membri ai grupărilor Șor și Plahotniuc, primesc finanțare din partea acestora.

"Serviciul de Stat, care este responsabil de securitatea cetățenilor noștri, a prezentat anterior dovezi, documente, cifre care se află în spațiul public. Ele nu sînt ascunse. Documentul este pentru prima dată în istoria serviciilor speciale din Moldova cînd este publicat integral și poate fi consultat. Raportul conține 32 de pagini", a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului.

El a menționat că, în urmă cu un an și jumătate, mulți oameni au criticat autoritățile pentru faptul că statul nu face nimic în privința acestor grupuri de persoane, dar acum nu toată lumea știe despre măsurile luate și nu află informații din sursa primară, ci se informează de pe canale anonime de Telegram, care nu poartă răspundere pentru conținutul lor.

"M-aș bucura dacă ar exista mii de vizualizări ale acestui raport al SIS, astfel încît oamenii să citească și să plece de la sursa originală. Și, din păcate, de foarte multe ori, în această problemă, oamenii se alimentează din titluri manipulatoare puse de cineva care nu este responsabil pentru cuvintele sale. Aici este problema. Trebuie să fim atenți la infodemie și la informațiile din care ne inspirăm. Mă bucur să obțin informații din surse critice în care un jurnalist realizează o muncă extraordinară. Și, în calitate de purtător de cuvînt, respect munca jurnaliștilor, pentru că această muncă face ca democrația noastră să fie mai puternică, iar pentru mine este interesant și captivant să port o conversație cu cei care sînt responsabili pentru propriile cuvinte. Dar, încă o dată, sînt mulți oameni care nu o fac", a declarat Daniel Vodă.

Referindu-se la decizia unui grup de ONG-uri, care consideră că decizia luată de autorități cu privire la posturile de televiziune ale căror licențe au fost suspendate constituie o ingerință gravă în dreptul la libertatea de exprimare, a declarat că Moldova este o democrație și a salutat faptul că ONG-urile au reacționat în acest mod.

"Aceasta este forța democrației. A fost luată o decizie. Din nou, aici a fost prezentat mandatul de securitate. Informația operațională a fost făcută publică și este important ca fiecare cetățean să poată fi informat despre logica din spatele acestei decizii. Declarația ONG-ului este absolut normală pentru o societate în care există o pluralitate de opinii. Este absolut normal ca ONG-urile să critice acțiunile guvernului sau anumite decizii luate de autorități. Voi lupta pentru mai multe critici pe această temă, deoarece critica ne permite să luăm decizii mai bune", a declarat purtătorul de cuvînt al guvernului.

1
0
0
3
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?