X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Prevenire a incidentelor în preajma bazinelor acvatice

15 ian. 11:30   Societate
3253 0

În zilele de odihnă angajații Direcției regionale căutare-salvare nr.2 a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au organizat activități de prevenire a incidentelor în preajma bazinelor acvatice.

Acțiunile au avut loc la iazul orășenesc din municipiul Bălți.

Aici, salvatorii au desfășurat un exercițiu demonstrativ, prin intermediul căruia au prezentat tehnicile de reacționare corectă în caz de prăbușire sub gheața subțire. Conform situație simulate, angajații IGSU au intervenit prompt pentru a scoate la suprafață pescarii care au ieșit pe podul de gheață și s-au prăbușit în apă. Salvatorii au prezentat măsurile care sînt necesare de a fie întreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au demonstrat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților.

În acest sens, specialiștii vin cu un șir de recomandări pentru cetățeni, în vederea evitării situațiilor de risc. Astfel, salvatorii avertizează cetățenii că gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice prezintă un pericol pentru viață, în special cînd temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Mai mult, oamenii sînt îndemnați să evite aflarea pe gheața iazurilor și rîurilor, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri.

Amatorii de pescuit sînt rugați să fie foarte prudenți și să respecte regulile de comportament pe gheață, iar în timpul deplasării și pescuitului în grup să păstreze distanța de cel puțin 3-5 metri unul de la altul. Totodată, pescarii sînt îndemnați să fie echipați cu mijloace de salvare, să aibă la dispoziție o funie de 12-15 metri, o bîrnă lungă și o scîndură lată.


De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată minorilor, care sînt cei mai expuși riscului de prăbușire sub gheață. În acest sens, maturii sînt îndemnați să interzică copiilor aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice, dar și patinajul sau plimbările cu sania. Totodată, în vederea evitării cazurilor tragice, nu se permite aflarea pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format, fiind pericol de prăbușire.

Ținem să menționam, că pe parcursul zilelor de weekend angajații IGSU au desfășurat acțiuni similare de prevenire a incidentelor în preajma bazinelor acvatice în raioanele Taraclia, Rîșcani, Cahul, Căușeni, Ștefan Vodă, Bălți, dar și UTA Găgăuzia.

Acțiunile de profilaxie sînt organizate de salvatori și pompieri odată cu începerea sezonului, în toate raioanele țării, în scopul minimalizării cazurilor de fatale de înec.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?