Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Investiţiile în Zonele Economice Libere din Moldova au depăşit suma de $200 mln

3 noi. 2014,, 09:50   Economie
2551 0
Foto: profiportal.ru
Investiţii de peste 200 de milioane de dolari şi peste 6.300 de locuri de muncă. Aşa arată datele activităţii celor şapte Zone Economice Libere din Moldova. În total, în cadrul acestora, activează 159 de rezidenţi.

Să luăm, de exemplu, Zona Economică Liberă din Bălţi. Creată în 2010, investiţiile aici au crescut pînă la 40 de milioane de dolari, fiind create 3.200 de locuri de muncă pentru cetăţenii moldoveni.

Vasile Şoldan, vice-administrator al zonei economice libere Bălţi: «Trei mii de locuri de muncă, asta înseamnă 3.000 de familii păstrate în Moldova, în regiunea de Nord. Apariţia investitorilor străini a stopat un pic fenomenul migraţional».

Cele mai mari companii în Zona Economică Bălţi sînt Draexelmaier, concern german şi Gebauer din Austria. Ponderea investiţiilor ale acestor companii ajunge la 38 de milioane de dolari. Acestea sînt specializate în producerea cablajului electric pentru automobile şi cablu electric izolat. Demn de menţionat este faptul că fiecare angajat al companiilor străine dispune de întregul pachet social, 7 ore de muncă, prînzul şi transportul gratuit şi un salariu mediu neimpozitat de 5.500 de lei, ceea ce este puţin peste media pe economie pe ţară.

Vasile Şoldan, vice-administrator al zonei economice libere Bălţi: «Dacă privim, în zonă sînt 30 de companii. În afară de ele, în jur mai sînt 330 de companii care prestează servicii de alimentare, care cresc producţie agricolă, prestează servicii populaţiei, frizerii».

Pînă în anul 2015, administraţia Zonei Economice Libere Bălţi are planuri grandioase, printre care se numără crearea a 10 mii de locuri de muncă şi majorarea de cinci ori a volumului investiţiilor. Menţionăm că în cei 4 ani de activitate, niciun rezident al Zonei Economice Libere Bălţi nu şi-a retras investiţia din ţara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?