Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Bălți va beneficia de susținere financiară pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare

23 oct. 2014,, 17:15   Economie
2883 1
Foto: gzt.md
Acordul dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind alocarea unui credit de 7 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare centralizată a municipiului Bălți și modernizarea „CET-Nord” va fi semnat pe 30 octombrie, informează NOI.md.

Informația a fost comunicată de directorul BERD, Heinz Kaufmann, în cadrul întrevederii cu vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, în cadrul căreia s-au discutat probleme ce țin de sectorul energetic și proiectele comune în derulare și strategia programelor de dezvoltare

Heinz Kaufmann a comunicat că proiectul de termoficare a municipiului Bălți, ce prevede acordarea unui împrumut în valoare de 7 milioane de euro, urmează să fie semnat pe 30 octombrie curent la Bălți. Banii vor fi utilizați pentru programul de modernizare și îmbunătățire a serviciilor de termoficare în municipiul Bălți

La rîndul său, Andrian Candu a menționat că în urma implementării acestui proiect se va reduce consumul de cărbune și gaze naturale pentru încălzire. De asemenea, proiectul va avea un impact pozitiv asupra securității energetice a Republicii Moldova.

Ministrul Economiei a subliniat că acest proiect este primul care cuprinde în exclusivitate modernizarea unui sistem de încălzire centralizată în afara capitalei. Bălți este prima localitate din țară care va beneficia de fondurile Parteneriatului pentru Mediu și Eficiență Energetică în Europa de Est (E5P).

Amintim că proiectul costă 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane vor fi oferite în calitate de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, iar 7 milioane de euro vor constitui investiţiile BERD, oferite în condiţii avantajoase pe un termen de 15 ani, o perioadă de graţie de doi ani şi dobînda la rata LIBOR + marja 1-2%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?