Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Povestea pacientului „berlinez”, singurul om care a scăpat de HIV

12 oct. 2014,, 01:00   Externe
1991 0
Foto: agerpres.ro
Acestea au fost cuvintele primului și singurului pacient vindecat de o boală considerată incurabilă: infecția cu virusul imuno-deficienței umane. Timonthy Ray Brown, un american stabilit în Berlin, a reușit să învingă HIV pentru prima oară în istorie. Vindecarea lui e sursă de inspirație pentru cercetători din toată lumea.

Chiar dacă despre infecția cu HIV se știe că nu se poate vindeca (cel mult în urma tratamentului virusul nu mai este vizibil în sânge), un american a dovedit contrariul.

Totul a început în anul 2006. Timonthy era deja infectat de 11 ani cu HIV și lua permanent medicamente antiretrovirale. Brusc, s-a simțit și mai rău. Motivul: concomitent cu boala lui, a făcut și leucemie mieloidă acută.

A inspirat multe studii

În încercarea de a avea aceleaşi rezultate la mai mulţi pacienţi, cercetătorii au făcut un studiu pe maimuțe. Acestora le-au fost extrase și depozitate celulele stem din măduvă şi au fost infectate cu un virus hibrid asemănător cu cel uman. După ce animalelor le-au fost administrate antiretrovirale timp de câteva luni, cercetătorii le-au oprit tratamentul, ca în cazul pacientului. Leau iradiat sistemul imunitar şi le-au reinfuzat celulele stem.

Însă pentru că a fost vorba de un auto-transplant, cercetătorii au ajuns la concluzia că iradierea celulelor infectate nu a fost răspunsul la vindecarea permanentă. „Din păcate, eforturile în depistarea factorilor care au dus la vindecarea pacientului „berlinez” au eșuat. Sunt sigur că echipa va găsi o soluţie”, crede Steven Dereks, de la Universitatea din California. Aceeaşi metodă s-a încercat şi pe doi pacienţi din Boston însă, la câteva luni, boala a revenit. „Nu vreau să fiu singura persoană vindecată de HIV, vreau ca toți bolnavii să se facă bine”, spune de câte ori are ocazia Timonty la conferințele de strângere de fonduri pentru tratarea HIV, pe care le ține după înființarea unei fundații care îi poartă numele.

Când şedinţele de chimioterapie au încetat să-şi facă efectul, lui Timonthy i s-a făcut un transplant de măduvă, reprezentând tratamentul obișnuit pentru această formă de leucemie. A renunţat la medicamentele pe care le lua pentru a trata HIV, însă nivelul celulelor nu a crescut aşa cum se aşteptau medicii. După ce i s-au făcut analize, s-a descoperit că materialul genetic distrugător există, însă nu se poate multiplica.

Cele trei posibile explicații ale vindecării

Cercetătorii au trei ipoteze prin care încearcă să explice cum pacientul „berlinez”, aşa cum a fost poreclit de presă, ar fi putut să se vindece de HIV. Prima este că în momentul iradierii pentru transplant, au fost distruse majoritatea celulelor infectate. A doua posibilitate: celulele transplantate au interpretat celulele gazdei ca elemente străine şi au forţat sistemul imunitar să reacţioneze şi să le distrugă, de aici şi dezactivarea celulelor cu HIV. A treia posibilitate este ca totul să aibă legătură cu donatorul. Oncologul lui Brown a căutat un donator cu o mutaţie genetică care dezactivează virusul când acesta nu mai are celule gazdă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?